Programma SDEN Wijndocentendag

De wijndocentendag is bestemd voor alle SDEN wijndocenten die in Nederland werkzaam zijn in zowel het reguliere onderwijs als bij particuliere en interne wijnopleidingen.

Colleges 
Tijdens de wijndocentendag worden twee colleges verzorgd. Vanwege de sterk toegenomen interesse in duurzame en biologisch(-dynamische) wijnen geeft Nederlands derde Master of Wine Job de Swart, tijdens het ochtendcollege, een presentatie over ‘Duurzaamheid in wijn’. Job de Swart werkt als wijninkoper voor Les Généreux – een samenwerkingsverband van 42 zelfstandige wijnwinkels in Nederland en Vlaanderen. Daarnaast is hij oprichter van Grape Compass – een software app die wijngaardeniers helpt om duurzaam te werken – en begeleidt hij veelvuldig wijnproeverijen voor liefhebbers en professionals.

Het middagcollege wordt verzorgd door Garmt Dijksterhuis PhD en gaat over ‘Eten en drinken met veertien zintuigen, en meer’. Garmt Dijksterhuis is verbonden aan de Universiteit van Wageningen en auteur van het boek ‘Hoe smaakt het?’ waarin nieuwe inzichten uit de wetenschap van proeven en ruiken worden belicht.

Job de Swart MW, Duurzaamheid in wijn: van goede zaak naar noodzaak
Duurzaamheid is het buzzword van de 21e eeuw in de strijd tegen klimaatverandering. Het besef verstandig om te gaan met bijvoorbeeld water, kunstmatige bodemverbeteraars, chemische bestrijdingsmiddelen en fossiele brandstoffen dringt ook door in de keten van wijnproducent tot consument.

Aan de hand van een wijnproeverij schetst Job een beeld van de stand zaken op het gebied van duurzame wijnproductie, met name gericht op wijngaardbeheer en vinificatie. Verder deelt hij een aantal belangrijke inzichten uit de wetenschap en praktijk die de weg wijzen naar een toekomstbestendige wijnindustrie.

Garmt Dijksterhuis PhD, Eten en drinken met veertien zintuigen en meer
Wat kunnen we allemaal waarnemen wanneer we eten en drinken? Geur en smaak liggen voor de hand. Maar de eet- en drinkbeleving wordt door zoveel meer zintuigen en door hun interacties gecreëerd. Daarnaast weten we iets over wat we eten en drinken en hebben we verwachtingen. Ook dit blijkt van invloed op de waarneming van wat we in onze mond stoppen. De beleving is een complex samenspel van bottom-up informatie uit de zintuigen en top down effecten uit de psychologie van de eter.

Programma donderdag 22 september 2022

10.15 uur Ontvangst
10.45 uur Opening door de voorzitter van de SDEN
11.00 uur College Job de Swart MW
13.00 uur Lunch
14.00 uur College Garmt Dijksterhuis PhD
15.00 uur Afsluiting met een glas wijn
16.00 uur Einde

Inschrijving
Om organisatorische redenen verzoeken wij u vriendelijk om u vóór woensdag 7 september a.s. aan te melden voor de wijndocentendag. U kunt zich opgeven via deze link of ga naar: https://wijn.nl/wijnonderwijs/wijndocentendag/. U ontvangt van ons een bevestiging van uw inschrijving en een routebeschrijving.

Niet te missen boeken voor de wijnliefhebber