Over SDEN

De wijnconsumptie is de afgelopen 40 jaar bijna verviervoudigd. In 1975 dronken we in Nederland jaarlijks ongeveer 6 liter wijn per hoofd van de bevolking, maar inmiddels staat de teller op 22 liter per hoofd. Met de groei is ook de interesse in wijn toegenomen. Dit uit zich in het omvangrijke aanbod van wijncursussen en -opleidingen. De SDEN biedt helderheid in de niveaus.

Om duidelijkheid te verkrijgen in de niveaus van de verschillende opleidingen is al in 1974 de Stichting Wijnexamens Nederland opgericht. De SWEN is in 2015 opgegaan in de Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN). De SDEN is een onafhankelijke stichting die als taak heeft het vaststellen en bewaken van de normen die gelden voor de verschillende examenniveaus op het gebied van wijn, bier en gedistilleerde dranken. De kennis die is opgedaan kan worden getoetst met een landelijk erkend examen.

Bij het ontwikkelen van de exameneisen wordt primair uitgegaan van de Nederlandse markt. Kandidaten moeten in de eerste plaats in Nederland goed uit de voeten kunnen met hun verworven kennis en vaardigheden, maar uiteraard biedt de verworven kennis voldoende houvast voor een internationale carrière.

De SDEN ontwikkelt wijnexamens op vijf verschillende niveaus. Van het instapniveau (SDEN-niveau 1) voor mensen die iets meer van wijn willen weten tot en met het Examen Vinoloog van de Wijnacademie op niveau 4 van de SDEN en Magister Vini (SDEN-niveau 5) voor wijnkennis op het hoogste professionele niveau. Voor bier en gedistilleerde dranken worden examens afgenomen op twee niveaus.

Om de kwaliteit van de examens en de processen te bewaken werkt de SDEN nauw samen met het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (CITO).

Het secretariaat van de SDEN is gevestigd aan de Saturnusstraat 60 (unit 47) in Den Haag. Docenten die meer willen weten over de SDEN of hun cursisten willen inschrijven voor een examen kunnen contact opnemen met het secretariaat: info@SDEN.nl of tel. 070- 209 2540. Zie ook www.SDEN.nl

Niet te missen boeken voor de wijnliefhebber