wijn.nl

Zoete wijn versus zure wijn

Zit er in zoete wijn minder zuur? Waar komt de zure smaak vandaan? We gaan het even beknopt na.

Een zoete smaak bereik je vooral door de hoeveelheid onvergiste suiker.

Een zure smaak daarentegen bereiken we door de verhouding aanwezige zuren in de wijn. Zoals wijnsteenzuur, appelzuur en melkzuur.

Zowel zoet als zuur kunnen elkaar beïnvloeden, dit resulteert in drie categorieën:

  • Zoete smaak: onvergiste suiker + weinig zuur
  • Milde tot droge smaak: onvergiste suiker + veel zuur OF geen suiker + weinig zuur
  • Strakdroge tot zure smaak: geen suiker + veel zuur

Deze info op een visuele manier bekijken? Neem een kijkje op de e-learning pagina.

Proefformulier

Download ook zeker ons gratis proefformulier en noteer je ervaring!

Anderen lazen ook

Wijn Wet en Regelgeving

In Europa worden er voor alles wat wijn betreft afspraken gemaakt door het Europees Parlement. Een speciale EU-commissie controleert of...

Is een flûte het beste glas voor bubbels?

Welk glas het best geschikt is voor bubbels is afhankelijk van de soort mousserende wijn.

Zo open je een mousserende wijnfles zonder herrie

Hoe open je een fles mousserende wijn precies zonder herrie te maken? Voor sommigen lijkt dit een evidentie, voor anderen...