wijn.nl

Zoete wijn versus zure wijn

Zit er in zoete wijn minder zuur? Waar komt de zure smaak vandaan? We gaan het even beknopt na.

Een zoete smaak bereik je vooral door de hoeveelheid onvergiste suiker.

Een zure smaak daarentegen bereiken we door de verhouding aanwezige zuren in de wijn. Zoals wijnsteenzuur, appelzuur en melkzuur.

Zowel zoet als zuur kunnen elkaar beïnvloeden, dit resulteert in drie categorieën:

  • Zoete smaak: onvergiste suiker + weinig zuur
  • Milde tot droge smaak: onvergiste suiker + veel zuur OF geen suiker + weinig zuur
  • Strakdroge tot zure smaak: geen suiker + veel zuur

Deze info op een visuele manier bekijken? Neem een kijkje op de e-learning pagina.

Proefformulier

Download ook zeker ons gratis proefformulier en noteer je ervaring!

Anderen lazen ook

Wijn in wording, deel 4

In de wijngaard moet worden gesnoeid. De druivenstokken zijn echter nog erg klein gebleven. Wat te doen? Ondertussen worden, met...

Wijn in wording, deel 3

Deel 3 van de serie Wijn in wording bevat prachtige opnames van de druivenoogst bij wijngaard de Holdeurn in Berg...

Wijn in wording, deel 1

In juni 2020 ontmoeten we voor de eerste keer Aukje Reinerman en Bernd Wondergem die op een door hen aangekocht...