wijn.nl

Zo wordt witte wijn gemaakt

Om wijn te bekomen dien je een aantal stappen te doorlopen. Welke stappen dit zijn lees je op deze pagina. Bezoek zeker eens de link onderaan, om de volledige uitleg voor witte, rode, en rosé wijnen te lezen.

Om wijn te bekomen dien je een aantal stappen te doorlopen. Welke stappen dit zijn lees je op deze pagina. Bezoek zeker eens de link onderaan, om de volledige uitleg voor witte, rode, en rosé wijnen te lezen.

Hoe wordt witte wijn gemaakt?
Zo wordt witte wijn gemaakt… uit de e-learning "Ik weet wat van wijn"

Stap 1: Oogst
De witte druiven worden geoogst, ontsteelt en uiteindelijk geperst. Deze stappen zijn een voorbereiding op het gistingsproces.

Stap 2: Alcoholische gisting
Wijn bereik je enkel door druivensuiker door middel van gist om te zetten in alcohol. Op de schil van de druif zijn gistcellen aanwezig, maar er kan ook gekweekte gist aan de druivenmassa worden toegevoegd.

We kunnen een onderscheid maken tussen droge en niet-droge wijn. Bij droge wijn is alle druivensuiker omgezet in alcohol. Bij niet-droge wijn is een deel van de druivensuiker niet vergist, hierdoor smaakt ze automatisch zoeter.

Stap 3: Lageren
Lageren is het te rijpen leggen van bepaalde etens- of drinkwaren. Bij witte wijn gebeurt dit in tanks of op houten vaten. Ze zorgen elk voor een karakteristiek smakenpallet.

Rijpen in koele tanks van roestvrij staal zorgt er voor dat de frisse zuren en de fruitige smaak het best bewaard blijven.

Rijpen op houten vaten maakt witte wijn ronder en kruidiger. Chardonnay en viognier zijn twee druivenrassen die geschikt zijn om op hout te rijpen, maar dit geldt niet voor de meeste andere rassen.

Stap 4: Blenden
Mengen, assembleren, oftewel blenden betekent dat verschillende druivenrassen worden samengevoegd. Het idee achter het blenden van wijn is dat 1+1=3 wordt. Er ontstaat meer dimensie en diversiteit in de smaak door verschillende druivenrassen met elkaar te mengen.

Stap 5: Filteren
Er bestaan gefilterde en ongefilterde wijnen.

De meeste wijnen worden gefilterd om de kleine vaste deeltjes (zoals dode gistcellen) die in de wijn zweven eruit te halen.

Bij ongefilterde wijn laat de wijnmaker de wijn rusten zodat de vaste deeltjes uit zichzelf naar de bodem zakken. Dit zogenaamde depot geeft de wijn smaak en maakt hem voller en ronder.

Depot kan ook tot bederf leiden.

Wil je meer te weten komen over hoe rode en rosé wijn gemaakt wordt?
Klik dan door naar onze e-learning pagina.

Wil je graag je smaakzin verder trainen?
Maak dan gebruik van ons gratis proefformulier.

Anderen lazen ook

Wijn Wet en Regelgeving

In Europa worden er voor alles wat wijn betreft afspraken gemaakt door het Europees Parlement. Een speciale EU-commissie controleert of...

Is een flûte het beste glas voor bubbels?

Welk glas het best geschikt is voor bubbels is afhankelijk van de soort mousserende wijn.

Zo open je een mousserende wijnfles zonder herrie

Hoe open je een fles mousserende wijn precies zonder herrie te maken? Voor sommigen lijkt dit een evidentie, voor anderen...