wijn.nl

Zo wordt rode wijn gemaakt

Om wijn te bekomen dien je een aantal stappen te doorlopen. Welke stappen dit zijn lees je op deze pagina. Bezoek zeker eens de link onderaan de pagina, om de volledige uitleg voor witte, rode, en rosé wijnen te lezen.

Zo wordt rode wijn gemaakt, uit de 'ik weet wat van wijn' e-learning
Zo wordt rode wijn gemaakt, uit de 'ik weet wat van wijn' e-learning

Stap 1: Oogst
De oogst is het spannendste moment van het wijn maken. De beslissing wanneer het oogsten kan beginnen, is van groot belang voor de uiteindelijke wijn. Er zijn verschillende manieren om te meten of de druiven voldoende rijp zijn.

Stap 2: Kneuzen en ontstelen
In tegenstelling tot witte wijn, worden blauwe druiven eerder gekneusd en geweekt, dan geperst. Dit ‘weken’ in de eigen nattigheid zorgt er voor dat de smaak- en kleurstoffen die in de schil zitten loskomen en tijdens de gisting makkelijker vrij komen.

Stap 3: Alcoholische gisting
De temperatuur waarbij de gisting plaatsvindt, beïnvloedt de smaak van de wijn. Een lage temperatuur betekent minder kleur en minder concentratie, maar meer fruit en frisheid.

Stap 4: Aflopen of persen
Eenmaal de suikers werden omgezet door de gist, en de schillen voldoende kleur, geur en smaak hebben afgegeven, heeft de wijnmaker twee opties:

1. De wijn zonder te persen vanzelf uit het vat laten lopen.
Voordeel: de smaak van de wijn is verfijnder.
Nadeel: er komt minder wijn uit uit de most.

2. De most van de wijn wordt uitgeperst en de wijn wordt opgevangen.
Voordeel: er komt zoveel mogelijk wijn uit de most.
Nadeel: er kunnen harde, onrijpe stoffen uit de schillen en pitten in de wijn terechtkomen.

Stap 5: Lageren
Lageren is het te rijpen leggen van bepaalde etens- of drinkwaren. Bij witte wijn gebeurt dit in tanks of op houten vaten. Ze zorgen elk voor een karakteristiek smakenpallet.

Net als witte wijn en rosé, kunnen lichte, fruitige rode wijnen rijpen op tanks van roestvrij staal.

Veel rode wijnen rijpen echter in een vat van eikenhout. Dit geeft de wijn een rondere, zachtere smaak. Als het vat nieuw is wordt de smaak zelfs kruidiger. Houtrijping beïnvloedt dus de smaak én de structuur van de wijn.

Dat hout een smaakmaker is, staat ondertussen buiten kijf. Hoeveel smaak afgegeven wordt hangt af van de grootte en de leeftijd van het vat. Een klein, nieuw vat geeft meer smaak af dan een groot, oud vat.

Houtkrullen
Bij eenvoudige wijnen die binnen twee jaar worden gedronken, kan de wijnmaker in plaats van dure vaten te gebruiken, houten balken of speciale houtkrullen in de wijn hangen. Deze toevoeging geeft de wijn op efficiënte wijze toch de smaak van hout.

Stap 6: Blenden
Mengen, assembleren, oftewel blenden betekent dat verschillende druivenrassen worden samengevoegd. Het idee achter het blenden van wijn is dat 1+1=3 wordt. Er ontstaat meer dimensie en diversiteit in de smaak door verschillende druivenrassen met elkaar te mengen. De ene druif zorgt bijvoorbeeld voor het fruit en de andere voor de zuren.

Wil je meer te weten komen over hoe witte en rosé wijn gemaakt wordt?
Klik dan door naar onze e-learning pagina.

Wil je graag je smaakzin verder trainen?
Maak dan gebruik van ons gratis proefformulier.

 

Anderen lazen ook

Wijn Wet en Regelgeving

In Europa worden er voor alles wat wijn betreft afspraken gemaakt door het Europees Parlement. Een speciale EU-commissie controleert of...

Is een flûte het beste glas voor bubbels?

Welk glas het best geschikt is voor bubbels is afhankelijk van de soort mousserende wijn.

Zo open je een mousserende wijnfles zonder herrie

Hoe open je een fles mousserende wijn precies zonder herrie te maken? Voor sommigen lijkt dit een evidentie, voor anderen...