wijn.nl

Wijn en je lijf

Wie met wijn bezig is, moet ook proeven, en drinken. Gelukkig is regelmatig, matig wijn drinken goed voor je lijf. Dus: geniet! Maar drink met mate.

De route die alcohol aflegt. Uit de e-learning "Ik weet wat van wijn"

5% van de alcohol die in je lijf komt zweet en adem je uit. De resterende 95% wordt verwerkt door je lever en op 1,5u tijd kan je lever één glas alcohol verwerken.

Als iemand dus op korte tijd een aantal glazen alcohol drinkt, kan deze hoeveelheid niet meer op een volwaardige manier verwerkt worden, waardoor je in het verkeer begeven een gevaarlijke keuze is.

De politie is uit veiligheidsoverwegingen steeds strenger als het om alcohol in het verkeer gaat. Toch is er geen eis van 0,0‰. Een nul-komma-nul promillage werkt niet omdat er in sommig eten alcohol zit. Daarom zijn de promillages zo:

0,2‰ (max. 1 glas)
voor beginnende rijders die minder dan 5 jaar een rijbewijs hebben, en voor iedereen tot 24 jaar.

0,5‰ (max. 2 glazen)
voor alle anderen.

Wil je meer te weten komen over de invloed van alcohol?
Klik dan door naar onze e-learning pagina

Anderen lazen ook

Wijn Wet en Regelgeving

In Europa worden er voor alles wat wijn betreft afspraken gemaakt door het Europees Parlement. Een speciale EU-commissie controleert of...

Is een flûte het beste glas voor bubbels?

Welk glas het best geschikt is voor bubbels is afhankelijk van de soort mousserende wijn.

Zo open je een mousserende wijnfles zonder herrie

Hoe open je een fles mousserende wijn precies zonder herrie te maken? Voor sommigen lijkt dit een evidentie, voor anderen...