wijn.nl

Wat is een vintage port?

‘Gewone’ ports zijn samengesteld uit meerdere oogstjaren. Vintage dus niet. Vintage is de top onder de ports en wordt alleen in uitstekende jaren gemaakt. 

Vintage port druiven. Uit de e-learning tool "Ik weet meer van wijn"

Vintage port = max. 3 jaar rijping op houten vat, jong in de fles. Door de, voor port, korte vatrijping houdt vintage port heel lang zijn fruitige smaak. In de fles rijpt een vintage langzaam verder en ontwikkelt een scala aan bijzondere aroma’s. Vintage ports kun je lang bewaren.

Veel vintage ports zijn pas na 10 jaar op dronk.

Late bottled vintage, LBV, is een vintage die langer in het vat blijft, 4 tot 6 jaar. In het vat rijpt hij sneller en is dus eerder op dronk dan een vintage.

Colheita Port is net als een vintage port afkomstig uit één oogstjaar, maar een colheita rijpt wel lang in houten vaten; minstens 7 jaar. Colheita is een port in de tawny-stijl. Colheita betekent oogst.

 

Wil je meer te weten komen over wijn?
Klik dan door naar onze e-learning pagina.

Wil je graag je smaakzin verder trainen?
Maak dan gebruik van ons gratis proefformulier.

Anderen lazen ook

Wijn Wet en Regelgeving

In Europa worden er voor alles wat wijn betreft afspraken gemaakt door het Europees Parlement. Een speciale EU-commissie controleert of...

Is een flûte het beste glas voor bubbels?

Welk glas het best geschikt is voor bubbels is afhankelijk van de soort mousserende wijn.

Zo open je een mousserende wijnfles zonder herrie

Hoe open je een fles mousserende wijn precies zonder herrie te maken? Voor sommigen lijkt dit een evidentie, voor anderen...