wijn.nl

Wat houdt ‘old vines’ in?

Hoe oud is oud? Aangezien er geen eenduidig antwoord op te geven is, zorgen we voor wat nuance. 

Old vines. Uit de e-learning "Ik weet meer van wijn"

‘Old vines’ geeft aan dat de wijn is gemaakt van druiven die afkomstig zijn van oude stokken. Het is bedoeld als kwaliteitsaanduiding. Oudere wijnstokken hebben een uitgebreid wortelstelsel waardoor ze voedingsstoffen en mineralen vanuit de diepste lagen naar de plant kunnen transporteren. Oudere wijnstokken vormen minder bladeren en druiven.

Minder druiven betekent ook vanzelfsprekend een kleinere oogst, maar de relatief geringe hoeveelheid druiven bevatten geconcentreerd sap met veel kleur-, geur- en smaakstoffen.

Betekent dit automatisch dat ‘old vines’ voor een betere kwaliteit zorgen?
Dat kan, als de wijnstokken gezond oud zijn en de wijnmaker verstandig gebruik maakt van de druiven om goede wijn te maken. De aanduiding alleen is nog geen kwaliteitsgarantie.

Hoe oud is oud?
Dat weet niemand. De ene producent vindt 15 jaar oud, de ander 50 jaar. In vooral Frankrijk en de rest van Europa zijn wijnstokken pas oud vanaf 40 jaar. Buiten Europa wordt 15 à 20 jaar soms oud genoemd.

Echt oude stokken zijn ouder dan 100 jaar. Onder andere grenache en zinfandel zijn druivenrassen waarvan de stokken uitzonderlijk oud kunnen worden en heel bijzondere wijnen geven.

Op www.jancisrobinson.com staat ‘Jancis Robinson’s Old Vines Register’ met een overzicht van wijngaarden met wijnstokken vanaf 50 jaar oud. Daarin komen zelfs stokken van 600 jaar voor, gevonden in Nahe (Duitsland).

 

Op onze gratis e-learning tool vind
je een illustratie terug van ‘old vines’.

Wil je liever je smaakzin verder trainen?
Maak dan gebruik van ons
gratis proefformulier.

Anderen lazen ook

Wijn in wording, deel 4

In de wijngaard moet worden gesnoeid. De druivenstokken zijn echter nog erg klein gebleven. Wat te doen? Ondertussen worden, met...

Wijn in wording, deel 3

Deel 3 van de serie Wijn in wording bevat prachtige opnames van de druivenoogst bij wijngaard de Holdeurn in Berg...

Wijn in wording, deel 1

In juni 2020 ontmoeten we voor de eerste keer Aukje Reinerman en Bernd Wondergem die op een door hen aangekocht...