wijn.nl

Wat betekent Vin Doux Naturel?

Uit Languedoc-Roussillon komen veel krachtige rode wijnen, o.a. uit Pic-St-Loup, maar de streek is ook bekend vanwege de zoete Vin Doux Naturel. We overlopen samen de belangrijkste kenmerken.

Vin Doux Naturel. Uit de e-learning "Ik weet meer van wijn"

‘Doux’ betekent zoet en ‘naturel’ betekent natuurlijk. Het gaat dus om een wijn met een zoete smaak dankzij de natuurlijke suikers uit de druif. Dat gaat zo:

Zoete wijnen worden gemaakt van druiven met een hoog suikergehalte. Als de gisting stopt, blijft er nog zoveel suiker over dat de wijn een zoete smaak krijgt.

De gisting kan van nature stoppen als een alcoholpercentage van circa 15% is bereikt, maar het komt zelden voor dat de wijn dan nog voldoende suikers bevat om de wijn zoet te laten smaken.

Daarom wordt er bij een Vin Doux Naturel tijdens de vergisting alcohol toegevoegd zodat de gisten doodgaan, de gisting stopt en de rest van de suiker in de wijn achterblijft. Net zoals versterkte wijn wordt gemaakt. Vin Doux Naturel bevat tussen de 15 en 18% alcohol.

Bekende VDN’s: Banyuls, Muscat de Rivesaltes.

 

 

Wil je meer te weten komen over wijn?
Klik dan door naar onze e-learning pagina.

Wil je graag je smaakzin verder trainen?
Maak dan gebruik van ons gratis proefformulier.

Anderen lazen ook

Wijn Wet en Regelgeving

In Europa worden er voor alles wat wijn betreft afspraken gemaakt door het Europees Parlement. Een speciale EU-commissie controleert of...

Is een flûte het beste glas voor bubbels?

Welk glas het best geschikt is voor bubbels is afhankelijk van de soort mousserende wijn.

Zo open je een mousserende wijnfles zonder herrie

Hoe open je een fles mousserende wijn precies zonder herrie te maken? Voor sommigen lijkt dit een evidentie, voor anderen...