wijn.nl

Wat betekent Vin Doux Naturel?

Uit Languedoc-Roussillon komen veel krachtige rode wijnen, o.a. uit Pic-St-Loup, maar de streek is ook bekend vanwege de zoete Vin Doux Naturel. We overlopen samen de belangrijkste kenmerken.

Vin Doux Naturel. Uit de e-learning "Ik weet meer van wijn"

‘Doux’ betekent zoet en ‘naturel’ betekent natuurlijk. Het gaat dus om een wijn met een zoete smaak dankzij de natuurlijke suikers uit de druif. Dat gaat zo:

Zoete wijnen worden gemaakt van druiven met een hoog suikergehalte. Als de gisting stopt, blijft er nog zoveel suiker over dat de wijn een zoete smaak krijgt.

De gisting kan van nature stoppen als een alcoholpercentage van circa 15% is bereikt, maar het komt zelden voor dat de wijn dan nog voldoende suikers bevat om de wijn zoet te laten smaken.

Daarom wordt er bij een Vin Doux Naturel tijdens de vergisting alcohol toegevoegd zodat de gisten doodgaan, de gisting stopt en de rest van de suiker in de wijn achterblijft. Net zoals versterkte wijn wordt gemaakt. Vin Doux Naturel bevat tussen de 15 en 18% alcohol.

Bekende VDN’s: Banyuls, Muscat de Rivesaltes.

 

 

Wil je meer te weten komen over wijn?
Klik dan door naar onze e-learning pagina.

Wil je graag je smaakzin verder trainen?
Maak dan gebruik van ons gratis proefformulier.

Anderen lazen ook

Wijn in wording, deel 4

In de wijngaard moet worden gesnoeid. De druivenstokken zijn echter nog erg klein gebleven. Wat te doen? Ondertussen worden, met...

Wijn in wording, deel 3

Deel 3 van de serie Wijn in wording bevat prachtige opnames van de druivenoogst bij wijngaard de Holdeurn in Berg...

Wijn in wording, deel 1

In juni 2020 ontmoeten we voor de eerste keer Aukje Reinerman en Bernd Wondergem die op een door hen aangekocht...