wijn.nl

Wat betekent Premier Grand Cru classé?

Premier Grand Cru is de hoogste kwaliteitsaanduiding voor een wijnhuis (château) volgens een classificatie die in 1855 in Bordeaux is opgesteld.

Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande, 2de Cru Classé in Pauillac, Médoc

Om de term iets makkelijker te maken, splitsen we ze eerst op in afzonderlijke elementen.

Premier = eerste
Grand = groot, ‘beste’
Cru = château (enkel in Bordeaux!). In Bourgogne is ‘cru’ een wijngaard.

Premier Grand Cru is de hoogste kwaliteitsaanduiding voor een wijnhuis (château) volgens een classificatie die in 1855 in Bordeaux is opgesteld. Hij telt 61 wijnen en is in 5 klassen onderverdeeld. Premier Cru is de top en bestaat uit 5 chateaus.

Deze indeling is niet, zoals in andere gebieden, gebaseerd op de uitstekende eigenschappen van de wijngaard, maar op de reputatie die het château toen had. Die wijnen waarvoor in de jaren voor 1855 de hoogste prijzen waren betaald, kregen een plaats in deze eregalerij. Sinds die tijd is er niets aan de classificatie veranderd, op 1 wijziging na; in 1973 promoveerde Château Mouton-Rothschild van 2de Grand Cru Classé naar 1ste Grand Cru Classé.

Sinds 1855 is de kwaliteit van de 61 wijnen natuurlijk wel veranderd. Sommige werden beter, andere werden minder. Hoewel er aan de classificatie wereldwijd grote (financiële) waarde wordt gehecht, is het verstandig om met een kritisch oog naar wijnen met een grand-cru-aanduiding te kijken. Bordeaux kent nog meer classificaties, daarover meer in SDEN-niveau 3.

 

Wil je meer te weten komen over wijn?
Klik dan door naar onze e-learning pagina.

Wil je graag je smaakzin verder trainen?
Maak dan gebruik van ons gratis proefformulier.

Anderen lazen ook

Wijn Wet en Regelgeving

In Europa worden er voor alles wat wijn betreft afspraken gemaakt door het Europees Parlement. Een speciale EU-commissie controleert of...

Is een flûte het beste glas voor bubbels?

Welk glas het best geschikt is voor bubbels is afhankelijk van de soort mousserende wijn.

Zo open je een mousserende wijnfles zonder herrie

Hoe open je een fles mousserende wijn precies zonder herrie te maken? Voor sommigen lijkt dit een evidentie, voor anderen...