wijn.nl

Wat betekent bosstokkie?

Bosstokkie is Zuid-Afrikaans voor bush vine (Engels), maar wat betekent dit nu concreet?

De 'bosstok' snoeiwijze. Uit de e-learning "Ik weet meer van wijn"

Bosstokkie = snoeiwijze van de wijnstok. Het is een vrijstaande druivenplant die laag bij de grond wordt gehouden, als een struik. Hij bestaat uit een korte stam met enkele takken, zonder of hooguit met een paar leidraden.

Bush vines komen veel voor in droge, mediterrane klimaten zoals in Zuid-Frankrijk, Spanje, Italië, Zuid-Afrika en Australië (o.a. in Barossa Valley).

Er zijn zowel voor- als nadelen:
Dicht bij de grond profiteert de bush vine van de warmte vanuit de bodem. Bovendien is de hoeveelheid bladeren relatief klein waardoor er minder vocht verdampt. Het is de oudste en voordeligste manier om druiven te verbouwen, maar de hoeveelheid druiven die van een plant worden geoogst, is ook lager dan bij andere snoeiwijzen. Die lage opbrengst kan wel weer een gunstig effect op de kwaliteit van de druiven hebben.

Snoeiwijzen en geleidingssystemen in de wijngaard, en hun effect op de ontwikkeling van de druiven en de smaak van de wijn, komen terug in het boek op SDEN-niveau 3, Ik weet veel van wijn.

 

Wil je meer te weten komen over wijn?
Klik dan door naar onze e-learning pagina.

Wil je graag je smaakzin verder trainen?
Maak dan gebruik van ons gratis proefformulier.

Anderen lazen ook

Wijn in wording, deel 4

In de wijngaard moet worden gesnoeid. De druivenstokken zijn echter nog erg klein gebleven. Wat te doen? Ondertussen worden, met...

Wijn in wording, deel 3

Deel 3 van de serie Wijn in wording bevat prachtige opnames van de druivenoogst bij wijngaard de Holdeurn in Berg...

Wijn in wording, deel 1

In juni 2020 ontmoeten we voor de eerste keer Aukje Reinerman en Bernd Wondergem die op een door hen aangekocht...