wijn.nl

Verschillende wijnbodems

In de voorgaande lessen kon je al ontdekken hoeveel invloed de bodem heeft op de aroma’s en structuur van een wijn. Nu overlopen we even vier grote categorieën van bodems en hun belangrijkste karakteristieken.

  1. Grind, kiezels en zand = dit is een waterdoorlatende bodem, goed voor wijnbouw. Het grote voordeel is dat overtollig vocht na te veel regen makkelijk weer kan wegvloeien. Daarnaast warmen deze bodems sneller op wat voor een goede en vroege rijping van de druiven zorgt.

  2. Leisteenbodem = een leisteenbodem houdt de warmte goed vast, wat een groot voordeel is bij een koel klimaat.

  3. Gemengde bodem = deze bodem bestaat uit graniet, keien, vuursteen en kalk. Deze bodems voeren vocht af en houden warmte vast. Ideaal voor een volledige rijping van de syrah. Syrah is een druivensoort die veel zon nodig heeft en tot de beste wijnen leidt in een warm en droog klimaat, bij voorkeur op niet té vruchtbare grond.

  4. Kalkrijke bodem = kalkrijke klei- of zandbodem. De grotere hoeveelheid kalk zorgt er voor dat het zonlicht meer weerkaatst wordt en de bodem koeler blijft.
Overzicht van verschillende wijnbodems uit de e-learning

Wil je ook weten welke factoren belangrijk zijn om wijnbodems van elkaar te onderscheiden?
Neem even een kijkje op onze e-learning tool.

Anderen lazen ook

Wijn Wet en Regelgeving

In Europa worden er voor alles wat wijn betreft afspraken gemaakt door het Europees Parlement. Een speciale EU-commissie controleert of...

Is een flûte het beste glas voor bubbels?

Welk glas het best geschikt is voor bubbels is afhankelijk van de soort mousserende wijn.

Zo open je een mousserende wijnfles zonder herrie

Hoe open je een fles mousserende wijn precies zonder herrie te maken? Voor sommigen lijkt dit een evidentie, voor anderen...