wijn.nl

Proeven in 4 stappen

Om het volledige smaakpalet te ervaren doorloop je best een aantal stappen, die we samen met jou zullen overlopen. Als je video wenst bij de uitleg kan je onderaan de pagina doorklikken naar onze gratis e-learning tool.

1. Kijken
Alleen bij goed licht, kun je de kleur van de wijn beoordelen. Wat ook helpt, is een witte achtergrond. Bijvoorbeeld: een witte serviette.

De volgende stappen ook in een filmpje bekijken? Neem een kijkje op de e-learning pagina.

2. Ruiken
Veel wijnproevers draaien met hun glas voordat ze gaan ruiken. Dit doe je best niet onmiddellijk. Hou je glas stil en steek je neus er in. Die allereerste snuif vertelt je veel over de wijn. Ruikt hij zuiver, of zit er een vreemd luchtje aan? Daarna ga je pas walsen: je draait kleine cirkeltjes en ruikt dan opnieuw.

3. Proeven
En nu neem je een slok. Sommige wijnproevers zijn heel luidruchtig, ze slurpen en gorgelen. Maar door wat lucht naar binnen te zuigen en geluiden te maken, raakt de wijn in contact met zuurstof. Daardoor komen er meer aroma’s vrij en die gaan dan via je mondholte naar je neus.

4. Naproeven
Klaar met proeven? Dan wordt het slikken, of als je serieus proeft, uitspugen. Proef nog even na. De smaak die na het spugen of slikken in je mond blijft hangen, de afdronk, zegt ook iets over de wijn. Ga nu na of je de wijn nog eens wil drinken of liever nooit meer. Vertel ook de redenen waarom je dit denkt.

Proefformulier

Download ook zeker ons gratis proefformulier en noteer je ervaring!

Anderen lazen ook

Wijn Wet en Regelgeving

In Europa worden er voor alles wat wijn betreft afspraken gemaakt door het Europees Parlement. Een speciale EU-commissie controleert of...

Is een flûte het beste glas voor bubbels?

Welk glas het best geschikt is voor bubbels is afhankelijk van de soort mousserende wijn.

Zo open je een mousserende wijnfles zonder herrie

Hoe open je een fles mousserende wijn precies zonder herrie te maken? Voor sommigen lijkt dit een evidentie, voor anderen...