wijn.nl

Is een schroefdop alleen voor goedkope wijn?

Veel mensen gaan er van uit dat een wijnfles met een schroefdop automatisch wijst op een lagere kwaliteit, maar klopt dit wel?

Nee! Dat is onzin. Vroeger werd de schroefdop alleen voor voordelige wijn gebruikt. De toepassing van de schroefdop voor wijnflessen is ontstaan doordat goede, ‘echte’ kurken schaars en dus kostbaar waren. Bij het gebruik werden de voordelen van de schroefdop ontdekt. We lijsten ze even op:

1. De smaak blijft langer fris en fruitig.

2. Er is veel minder kans op ‘kurk’. Dit is een wijnfout veroorzaakt door het gebruik van slechte kurken.

Voor bewaarwijnen die zich in de fles moeten ontwikkelen geven veel wijnmakers nog altijd de voorkeur aan goede echte kurken. Die laten een minimale hoeveelheid zuurstof door waardoor de wijn in de fles zich kan ontwikkelen. Een schroefdop laat geen zuurstof door en dus zal de ontwikkeling veel langzamer verlopen. Sommigen vinden een kurk sjieker staan.

Wijnflessen met schroefdop

Wil je meer te weten komen over wijn?
Klik dan door naar onze e-learning pagina.

Wil je graag je smaakzin verder trainen?
Maak dan gebruik van ons gratis proefformulier.

Anderen lazen ook

Wijn Wet en Regelgeving

In Europa worden er voor alles wat wijn betreft afspraken gemaakt door het Europees Parlement. Een speciale EU-commissie controleert of...

Is een flûte het beste glas voor bubbels?

Welk glas het best geschikt is voor bubbels is afhankelijk van de soort mousserende wijn.

Zo open je een mousserende wijnfles zonder herrie

Hoe open je een fles mousserende wijn precies zonder herrie te maken? Voor sommigen lijkt dit een evidentie, voor anderen...