wijn.nl

Hoe smaakt een Alsace Vendanges Tardives?

Zoals de titel al doet vermoeden bespreken we op deze pagina de Vendanges Tardives, exclusieve dessertwijnen uit de Alsace.

Alsace. Uit de e-learning "Ik weet meer van wijn"

Vendanges Tardives betekent letterlijk vertaald “late oogst”. Het zijn dan ook wijnen gemaakt van laat geoogste druiven. Doordat de druiven extra lang rijpen, zitten ze vol dik, geurig sap met veel suiker.

Tijdens de vergisting wordt het grootste deel van de suiker omgezet in alcohol en een deel blijft onvergist achter in de wijn. Die onvergiste restsuiker zorgt voor de zoete smaak. Vendanges Tardives wordt alleen gemaakt van riesling, pinot gris, gewurztraminer en muscat, de zogenaamde edele druivenrassen.

Doordat de druiven lang blijven hangen, verliezen ze vocht en verschrompelen. Daardoor smaakt het ingedikte sap extra geconcentreerd.

 

Wil je meer te weten komen over wijn?
Klik dan zeker door naar onze e-learning pagina.

Wil je graag je smaakzin verder trainen?
Maak dan gebruik van ons gratis proefformulier.

Anderen lazen ook

Wijn Wet en Regelgeving

In Europa worden er voor alles wat wijn betreft afspraken gemaakt door het Europees Parlement. Een speciale EU-commissie controleert of...

Is een flûte het beste glas voor bubbels?

Welk glas het best geschikt is voor bubbels is afhankelijk van de soort mousserende wijn.

Zo open je een mousserende wijnfles zonder herrie

Hoe open je een fles mousserende wijn precies zonder herrie te maken? Voor sommigen lijkt dit een evidentie, voor anderen...