wijn.nl

Hoe meet je suiker in de wijngaard?

Met een handige truc leren we je de ‘knepen’ van het vak om de hoeveelheid suiker in druiven te bepalen!

Er zijn drie verschillende manieren om de hoeveelheid suiker te meten:

  1. Voelen = pluk een druif, knijp erin en wrijf het schilletje tussen duim en wijsvinger tegen elkaar. Als het glad aanvoelt, is de druif rijp. Bij veel weerstand nog niet.
  2. Proeven = pluk een druif, proef hem, bijt op de pitjes en het steeltje. Als ze groen en rauw smaken, is de druif nog niet rijp.
  3. Meten = dit kan je doen met een refractometer. Een refractometer meet het verschil in de mate waarin licht wordt afgebogen tussen water en het druivensap. Het afbuigen van het licht en het suikergehalte hebben een rechtstreeks verband met elkaar. De refractometer meet dus indirect, maar wel zonder tussenberekeningen, het suikergehalte.

Pluk enkele druiven uit trossen op verschillende plaatsen in de rij.

  1. Pers de druiven en meng het sap
  2. Breng enkele druppels van het sap op het prisma van de refractometer zodanig dat:
    1. het volledige oppervlak is bedekt,
    2. geen luchtbelletjes zichtbaar zijn,
  3. Lees de waarden af op de meetschaal in het venster.

Meer weten over het proces van druif tot wijn? Ontdek het in onze e-learning.

Anderen lazen ook

Wijn in wording, deel 4

In de wijngaard moet worden gesnoeid. De druivenstokken zijn echter nog erg klein gebleven. Wat te doen? Ondertussen worden, met...

Wijn in wording, deel 3

Deel 3 van de serie Wijn in wording bevat prachtige opnames van de druivenoogst bij wijngaard de Holdeurn in Berg...

Wijn in wording, deel 1

In juni 2020 ontmoeten we voor de eerste keer Aukje Reinerman en Bernd Wondergem die op een door hen aangekocht...