wijn.nl

Bestaat er wijn zonder alcohol?

Alcoholvrije dranken zijn aan hun opmars bezig. Vooral tijdens periodes als IkPas wordt er gezocht naar alternatieven.

Alcoholvrije wijn is slechts een illusie, want wijn bestaat namelijk uit +- 13% alcohol, zuren, suiker kleur-, geur-, en smaakstoffen.

Het precieze alcoholpercentage hangt af van:
1. De hoeveelheid suiker die een druif bevat. Hoe meer suiker, hoe hoger het percentage.
2. Wat de wijnmaker tijdens de vinificatie* doet.

*vinificatie = “het geheel van de verrichtingen noodzakelijk voor de verandering van de most (de geperste druiven) in wijn.”


Wat de wijnmaker tijdens de vinificatie doet:
De wijnmaker kan alle suiker laten vergisten. Dan krijg je een droge wijn. Het alcoholgehalte van de meeste droge wijnen ligt tussen 10 en 14.5%.

De wijnmaker kan de vergisting stoppen. Bijvoorbeeld door de gistende massa te koelen zodat het te koud wordt voor de gisten om te werken. Dan ontstaat er een (half)zoete wijn met bijvoorbeeld 7 à 9% alcohol. Die wijn smaakt zoet, want er zit onvergiste suiker in.

De wijnmaker kan zoveel alcohol toevoegen dat de gistende massa in een klap 18 à 20% alcohol bevat. Dan stopt de gisting omdat gistcellen niet meer werken bij een alcoholpercentage hoger dan 15%. Dit heet een versterkte wijn.

De wijnmaker kan via speciale technieken, zoals vacuümdistillatie, alcohol uit de wijn halen; dan krijg je alcoholvrije wijn, met een alcoholpercentage van 0,5. Helemaal zonder alcohol is wijn dus nooit.

Wil je meer te weten komen over alcoholvrije wijn?
Klik dan door naar onze e-learning pagina.

Anderen lazen ook

Wijn Wet en Regelgeving

In Europa worden er voor alles wat wijn betreft afspraken gemaakt door het Europees Parlement. Een speciale EU-commissie controleert of...

Is een flûte het beste glas voor bubbels?

Welk glas het best geschikt is voor bubbels is afhankelijk van de soort mousserende wijn.

Zo open je een mousserende wijnfles zonder herrie

Hoe open je een fles mousserende wijn precies zonder herrie te maken? Voor sommigen lijkt dit een evidentie, voor anderen...