Wijn maken in Nederland
Hoe wordt wijn gemaakt in Nederland? Volg de serie ‘Wijn in wording’. In april 2020 hebben Aukje Reinerman en Bernd Wondergem op het door hen aangekocht perceel met de naam ‘Het Hamerstuk’ druiven aangeplant. We volgend hen vanaf dat moment op de voet in dit geweldige avontuur met afwisselend tegenvallers en meevallers. Periodiek verschijnt er een video waarin we verslag doen van het hele proces van eerste aanplant tot de eerste slok.
Juni, het eerste jaar
Bij wijngaard Het Hamerstuk in Lent, Nijmegen zijn de eerste druivenstokken twee maanden geleden geplant. Waarom is gekozen voor juist deze druivenrassen? Welke onderstok is gekozen. Is het klimaat hier wel geschikt voor druiventeelt? Kun je wel druiven telen op deze kleigrond? Hoe overleven de druiven de winter? Werken jullie biologisch? Allemaal vragen die we stellen aan Bernd Wondergem, wijnmaker in de dop. Volg samen met ons het hele proces van wijn maken in Nederland. Dit is deel 1 van de serie ‘Wijn in wording’.
September, het eerste jaar
De nieuw aangeplante druivenstokken zijn goed gegroeid, maar op sommige plekken groeien ze beter dan op andere plekken. Hoe komt dat? En wat voor gevolgen heeft dat voor het snoeien later het jaar? Waarom is de afstand tussen de rijen zo groot en waarom staan de rijen in deze richting? Vragen die we stellen aan wijngaardenier Aukje Reinerman. Misschien wel de belangrijkste vraag: welke druivenrassen zijn aangeplant en waarom juist deze?
Oktober, het eerste jaar
Op Het Hamerstuk staan de jonge druivenstokken er goed bij, maar ze dragen nog geen vrucht. Toch willen Aukje en Bernd ervaring opdoen in het werk in de wijnkelder en daarom gaan ze druiven plukken bij wijngaard De Holdeurn in Berg en Dal om ze thuis te fermenteren. Bernd geeft zijn visie op loofwandbeheer, de hoeveelheid trossen per plant en de invloed van de bodem.
Januari, het tweede jaar
Bernd experimenteert in de wijnkelder met de Johanniter en Souvignier Gris druiven die in oktober zijn geplukt bij zijn collega van de Holdeurn. Hij test daarmee het effect van verschillende gistsoorten op de smaak van de wijn en het verschil tussen schilweking en pulpgisting. Ondertussen is het in hun eigen wijngaard tijd voor de winter snoei. Een tegenvaller: alle druivenstokken moeten teruggesnoeid tot op twee ogen. Wat betekent dit voor de te verwachten oogst? Aukje geeft uitleg over de methode van de zachte snoei.
Mei, het tweede jaar
Op 21 mei wordt het laatste druivenras aangeplant: 300 stokken Cabaret Noir. We hebben weer wat vragen: Hoe diep moet je planten? Waarom is gekozen voor de SO4 onderstok? Waarom knipt Aukje de wortels af? Hoe gaat de wijn van deze druif smaken? En hoe gaat het ondertussen met de andere stokken die een jaar geleden zijn geplant?
September, het tweede jaar
In september blikken we terug op de aangeplante planten van het voorjaar. Het resultaat is wisselend. Speelt stikstof hier mogelijk ook een rol. Of is de vrieskou of juist de bodemkwaliteit de oorzaak van de mindere kwaliteit van sommige planten? Aukje gaat het onderzoeken en wij zijn er bij!
Mei, het derde jaar
De uitslag van het grondonderzoek is binnen en Aukje en Bernd hebben maatregelen genomen. Wat hebben ze gedaan? Verder zijn we benieuwd hoe de, precies een jaar geleden, aangeplante Cabaret Noir stokken het doen. En kunnen we dan nu in het derde jaar van de als eerste aangeplante stokken druiven oogsten om wijn te maken? Wijngaardenier Aukje neemt ons mee langs de wijnranken en geeft ons de antwoorden.
September, het derde jaar
In Wijngaard en cidermakerij Het Hamerstuk in Lent, maken Aukje en Bernd zich op voor de oogst. Wij kijken mee hoe het oogstmoment bepaald wordt en waar een refractometer voor gebruikt wordt.
Oktober, het derde jaar
Gerard gaat wederom op bezoek bij Aukje Reinerman en Bernd Wondergem. Ze oogsten het druivenras Johanniter en de Sauvignon gris. Volg het volledige proces van het wijn maken in deze aflevering, met als eindresultaat ambachtelijke wijn van Het Hamerstuk. Proost!
April, het vierde jaar
Het bottelingsproces van wijn is een essentiële stap in de productie ervan. In het pittoreske Lent bevindt zich wijn- en cidermakerij Het Hamerstuk, waar dit ambachtelijke proces tot leven komt. Met zorg en precisie worden de zorgvuldig gerijpte wijnen vanuit vaten overgebracht naar flessen. In deze video biedt Bernd ons de gelegenheid om deze unieke ervaring mee te beleven.
Oktober, het vierde jaar
Deze aflevering is het laatste deel van de serie Wijn in wording, waarin we zowel de pluk zien van dit jaar als ook het proeven van de wijn van vorig jaar: “de eerste wijn van eigen wijnranken bij het Hamerstuk” Bijna 3,5 jaar lang (van juni 2020 tot oktober 2023) hebben we mogen volgen hoe wijn in Nederland wordt gemaakt. Een prachtig proces!
deel 11