Minder Nederlandse wijn, maar ‘Hollandse zomer’ kan redding bieden

0

Het was een lastig voorjaar voor Nederlandse wijnboeren. Eind maart was het al warm, in april vroor het een aantal nachten en zelfs in mei was er nog sprake van nachtvorst. De wijnboeren schatten dat ze dit jaar 25 tot 30 procent minder druiven kunnen oogsten dan vorig jaar.

De Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) verwacht daarom dat wijnjaar 2017 minder flessen zal opleveren. Dat betekent dat er over twee jaar minder witte wijn van Nederlandse bodem te krijgen is en dat er over vier jaar minder rode wijn beschikbaar is.

Slecht nieuws, want er wordt in Nederland toch al weinig wijn geproduceerd. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland waren er 134 commerciële wijngaarden in 2016, die in totaal zo’n 240 hectare grond in gebruik hebben. Samen produceerden zij vorig jaar ongeveer 1,1 miljoen flessen wijn. Dat is een fractie van de 500 miljoen flessen wijn die Nederlanders jaarlijks consumeren.

Beregening

Op zijn Betuwse wijngaard produceert Diederik Beker ieder jaar zo’n 25.000 flessen. De schade op de wijngaard valt mee, zegt hij. “Ik verwacht dit jaar zo’n 10 procent minder druiven te oogsten.”

Lees verder op Nos.nl.

Nieuwsoverzicht
Plaats een reactie

Plaats reactie