Bedrijven dupe van gehaaide oplichters: ‘Ik ben 55.000 flessen wijn kwijt’

0

Nederlandse bedrijven zijn de afgelopen weken slachtoffer geworden van een groot internationaal fraudenetwerk. De fraudeurs deden zich voor als vertegenwoordigers van gerenommeerde bedrijven, bestelden grote hoeveelheden wijn, tv’s en airco’s en vertrokken dan met de noorderzon zonder een cent te betalen.

Van 21 Europese bedrijven is zeker dat ze zijn opgelicht, blijkt uit een rondgang van RTL Z. Ze hebben schadeposten uiteenlopend van 19.000 euro tot 750.000 euro. Een voorzichtige schatting gebaseerd op schadebedragen die bij de redactie bekend zijn, levert een totaalbedrag op van miljoenen euro’s.

Ook twee Nederlandse bedrijven werden slachtoffer van de fraude. Wijnhandelaar Delta Wines uit Waddinxveen en leverancier van koelapparatuur Smith-Holland uit Spijkenisse zijn opgelicht voor respectievelijk 100.000 en 70.000 euro. In Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal zijn vergelijkbare gevallen gemeld.

Wijn en elektronica

“Het was een mooie nieuwe klant. Alles leek te kloppen, dus we gingen snel akkoord met het voorstel”, vertelt Joris Snelten van Delta Wines. Maar hij kreeg nooit uitbetaald voor de 55.000 flessen wijn die hij leverde, en de verzekering dekt zijn schade niet. Of hij ooit iets terug zal zien van zijn flessen, is sterk de vraag.

Lees verder op RTLnieuws.nl.

Nieuwsoverzicht
Plaats een reactie

Plaats reactie