23 april 2019

Welkom op Wijn.nl, de nieuwe website van de Stichting Wijnonderwijs Nederland!

Geachte lezer,

Welkom op Wijn.nl, de nieuwe website van de Stichting Wijnonderwijs Nederland!

Wijn.nl staat vanaf nu in het teken van het wijnonderwijs. De vernieuwde website biedt informatie over wijn, wijncursussen en wijnexamens. Daarnaast kunt u actuele informatie vinden over wijn en food en is er ruimte voor columnisten en bloggers. Voor de professionele wijnhandelaar is de databank wijn geactualiseerd en is er een overzicht van belangrijke proeverijen en beurzen opgenomen.

 Wijncursussen

Begin jaren ‘70 van de vorige eeuw dronken we in Nederland nog geen 5 liter per hoofd van de bevolking. In 2018 lag dit op 19,8 liter. Na die spectaculaire groei sinds de jaren ‘70, ’80 en ’90 is de consumptie van wijn enigszins gestabiliseerd. Dit betekent echter allerminst dat de Nederlander minder interesse heeft in wijn. Integendeel! We zien dat de consument juist meer over heeft voor zijn glas wijn. Er wordt vooral betere wijn gedronken en er wordt meer gelet op de juiste wijn-spijs combinaties. Dat is een goede ontwikkeling. De behoefte aan kennis over wijn is dan ook onverminderd groot en de belangstelling voor wijnonderwijs is nog verder toegenomen. Er wordt op verschillende niveaus wijnonderwijs aangeboden. Het meest tot de verbeelding spreekt nog steeds de opleiding tot Vinoloog van de Wijnacademie. Om vinoloog te worden zijn de vooropleiders van groot belang, zij geven diverse cursussen die aansluiten naar de vinologenopleiding. Wij hopen dat deze site wijnliefhebbers helpt bij het vinden van de juiste cursus.

Wijnexamens

Als je een wijncursus volgt en je wilt deze afronden met een erkend examen dan kun je het beste kiezen voor een cursus die wordt afgesloten met een examen van de Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN).

De Nederlandse wijnsector is verantwoordelijk voor het vaststellen van de exameneisen van de SDEN. Het aanbod van wijn op de Nederlandse markt is meer gevarieerd dan in de meeste andere landen. Deskundige wijninkopers reizen de hele wereld af om de mooiste wijnen in elke prijscategorie naar de Nederlandse slijters, wijnspeciaalzaken, horeca en supermarkten te halen. De ondernemers in de wijnsector beschikken dan ook over hoogwaardige en actuele kennis van de internationale wijnmarkt en die kennis vormt de basis bij het vaststellen van de exameneisen. De stichting die is opgericht voor het examentraject is de SDEN. Examens worden aangeboden van instapniveau tot het niveau van Vinoloog van de Wijnacademie en (professioneel) Magister Vini. De SDEN geldt inmiddels als kwaliteitskeurmerk van veel opleiders die modern wijnonderwijs aanbieden. Let wel: het opleiden en examineren is strikt gescheiden! Het CITO adviseert en voert de audit uit op de interne processen bij de SDEN.

Het spreekt voor zich dat u op deze site ook alle informatie kunt vinden over de SDEN.

Databank en overige informatie

De databank is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die beroepsmatig met wijn bezig zijn. Maar uiteraard zijn ook consumenten van harte welkom. De overige informatie die u op de site kunt vinden betreffen actuele zaken en ontwikkelingen die voor iedereen interessant kunnen zijn. Wij hopen in ieder geval dat de nieuwe website u de informatie biedt die u ervan verwacht. Mochten er toch nog onderwerpen zijn waarvan u denkt dat deze niet mogen ontbreken op onze site of wanneer u andere op- of aanmerkingen heeft, laat het ons weten!