30 augustus 2021

Team ‘Halfdroog’ na winst op NK Blindproeven naar het wereldkampioenschap in Frankrijk

Team ‘Halfdroog’ na winst op NK Blindproeven naar het wereldkampioenschap in Frankrijk

Tijdens het NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT 2021, werd team ‘Halfdroog’ tot kampioen gekroond, waardoor Juliette Zandbergen, Kim van der Linde-Bruggink, Jesper Moonen en Jaap Baan Nederland vertegenwoordigen op het WK in Frankrijk, bijgestaan door hun coach Maxime Zandbergen.

Het NK Blindproeven kende dit jaar met 24 teams van 4 proevers (desgewenst aangevuld met een coach) een recordaantal deelnemers en de concurrentie bleek ongekend groot. De hoge scores van de professionele en semiprofessionele deelnemers, waaronder sommeliers, wijnhandelaren en leden van diverse wijnclubs met vele vinologen, toonden aan dat blindproeven in Nederland is uitgegroeid tot een waardevol fenomeen. Deze bijzondere discipline vergt nu eenmaal veel kennis en ervaring en organisator en de juryleden Magda van der Rijst en Fred Nijhuis benadrukten de waarde van- en waardering voor prestaties van de teams. De drie beste teams konden niet alleen rekenen op lof van de andere proevers, maar ook op mooie prijzen. Zo ontving het kampioensteam een hoofdprijs maar liefst € 2500,00, ter beschikking gesteld door premium partner Le Vin en direct, importeur van verschillende gerenommeerde wijnhuizen.

Het NK Blindproeven is geen enkelvoudige wedstrijd, maar een evenement waarbij de waardering voor alle deelnemers tot uitdrukking komt in een bijzonder aanvullend programma. Zo konden de teams niet alleen tijdens, maar ook na de wedstrijd genieten van mooie wijnen, zoals die van de Italiaanse wijnhuizen Cecchi, Il Conte Villa Prandone, Muralia, Fontanavecchia, Cantine Garrone en Capezzana Conte Contini Bonacossi, de laatste 5 relaties van PR comunicare il Vino.

Premium partner Le Vin en direct serveerde uit een groot formaat fles een wijn van Domaine de Baronarques, gebruik maken van het Apouro decanteersysteem. Boot Koffie, restaurant Céline en Bourgondisch Lifestyle zorgden voor meer mondvermaak op hoog niveau. Volgend jaar weer volop aandacht voor het glaswerk van Spiegelau, geleverd door Bender Foodservice Equipment, Sherry en Coravin, waarvan de laatste dit jaar een extra prijs voor het kampioensteam ter beschikking stelde. We verwachten dat ze allemaal tijdens de volgende editie van het NK Blindproeven weer persoonlijk aanwezig zullen zijn.

Tijdens de prijsceremonie werd op de winnaars geproost met een wijn van Cantina della Volta, ter beschikking gesteld m.m.v. hun importeur Alto Vino, waarbij Fred Nijhuis nog eens benadrukte dat Lambrusco op dit zeer hoge kwaliteitsniveau meer aandacht verdient.

Bij het verlaten van de indrukwekkende Ceciliakapel van Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten werden alle deelnemers verrast met een ‘goodiebag’, gevuld met producten ter beschikking gesteld door de ‘Vrienden van het NK’. Met magazines van Winelife, SMAAKmag, De Smaak van Italië, Öchsle en informatieboekjes van DO Sherry, kreeg iedereen voldoende leesvoer mee. Verschillende deelnemers vonden ook nog waardebonnen van Gault&Millau voor de aankomende editie van restaurantgids of gratis workshops van NCS in de kleurrijke tas. Allemaal troffen ze professionele kurkentrekkers aan van Duitsewijn.nl of het wijnhuis Cecchi, pennen, kaas van Bourgondisch Lifestyle en een flesjes Chianti Classico Primocolle van Cecchi. Een aantal trof van dit wijnhuis ook nog een schort aan, waarmee Cecchi zich in vele opzichten een zeer gewaardeerde partner toonde.

Twee deelnemers troffen een exemplaar van de laatste editie van het befaamde boek Le Domaine de la Romanée-Conti aan, gedoneerd door Le Vin en direct, initiatiefnemer van de totstandkoming van dit indrukwekkende naslagwerk. Eigenaar Henk Maas wees in zijn speech tijdens de prijsceremonie op de essentiële bijdragen van o.a. de onvolprezen wijnexpert Michel Broadbent (U 2020) aan dit boek.

Het NK Blindproeven mag, sinds haar start enkele jaren geleden, rekenen op brede belangstelling van wijnproevers uit de horeca, handel en particuliere sector. Vinologen, sommeliers, detaillisten en leden van wijnclubs vormen de kern van de competitie en komen sinds 2018 elk jaar samen om hun proefkunde te testen en Nederland te mogen vertegenwoordigen op het internationale strijdtoneel.

Tijdens de wedstrijd dienen de teams van 12 wijnen de samenstelling, de herkomst, de appellatie, het oogstjaar en de producent te bepalen. De selectie bestaat uit zes witte en zes rode wijnen, variëren van mousserend tot stil en van droog tot zoet en versterkt, afkomstig uit alle delen van de wijnwereld. De jury bestond dit jaar uit Magda van der Rijst (Wijnvrouw van het Jaar 2020 en in- en buiten Nederland erkend als ervaren en vooral onafhankelijk wijnprofessional) en Fred Nijhuis, initiatiefnemer van het NK Blindproeven en eigenaar van Nijhuis Consultancy & Services.

Nederland telt diverse proefwedstrijden voor professionele en particuliere wijnconnaisseurs, waarbij het NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, zich onderscheidt door de jarenlange ervaring van de volstrekt onafhankelijke organisatie en het internationale karakter van deze wedstrijd voor teams op het hoogste kwaliteitsniveau.

De organisatie van het NK Blindproeven is in handen van Nijhuis Consultancy & Services en wordt mede mogelijk gemaakt door: Le Vin en direct, Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, Fotostudio Ingrid Driessen, Spiegelau, Bender Foodservice Equipment, Restaurant Céline, Boot Koffie, Bourgondisch Lifestyle, Sherry DO, Cecchi, PR comunicare il Vino, Coravin, AuviMedia, Saskia Schurink en de Horeca Academie.

Voor de volledige uitslag, zie:  https://www.fred-nijhuis.nl/2021/08/team-halfdroog-wint-het-nk-blindproeven-het-concours-le-vin-en-direct-2021/

 

Het WK Blindproeven vindt dit jaar plaats op 02 oktober 2021 in het Palais des Papes te Avignon.

 

BRON: FRED NIJHUIS