30 april 2019

Minder, maar beter!

Nederlanders drinken minder alcohol. Ook wie van wijn houdt, kan het gebruik matigen en blijven genieten. Dat valt te lezen in de weekendbijlage van het NRC. Zoals elk voorjaar brengt de krant een wijnspecial uit. In deze editie veel aandacht voor een verantwoorde wijnconsumptie. Nieuw: een aanbevolen selectie 25 van wijnen met minder alcohol.

Hoewel uit cijfers van de KVNW blijkt dat Nederlanders minder wijn nuttigen, kiezen volgens wijnjournalist Harold Hamersma steeds meer drinkers voor flessen van een betere kwaliteit. Dat ziet hij ook terug in zijn eigen drinkgedrag: de keren dat Hamersma wijn drinkt, wil hij ‘extra genieten’. Eerder gaf ook KVNW-voorzitter Peter van Houtert aan dat Nederlanders betere flessen kopen. ‘Als ze dan toch wijn drinken, willen ze meer uitgeven’, aldus Van Houtert bij BNR Nieuwsradio. ‘Dat is een goede ontwikkeling.’

Deze ‘minder, maar beter’-trend is overigens niet alleen in Nederland zichtbaar. Hamersma verwijst in zijn NRC-stuk naar het Britse dagblad The Times. Twee jaar geleden kopte deze krant al dat wijndrinkers aan de andere kant van het kanaal op zoek zijn naar betere wijnen. Dat resulteert daar in een verkooptoename van luxere wijnen.

‘Beter om niet te veel te drinken’

In de wijnspecial komt in een interview met Ap Dijksterhuis (hoogleraar psychologie, én wijnkenner) de gezondheidseffecten van wijn ter sprake. Volgens hem is er ‘geen ontkennen aan’ dat het beter is om niet te veel te drinken. Ook Dijksterhuis heeft zijn alcoholconsumptie verminderd. Het gezondheidsrisico van matig alcoholgebruik noemt hij ‘bijna verwaarloosbaar klein’.

Volgens de hoogleraar heeft matig alcoholgebruik ook positieve kanten. Zo haalt hij deze studie aan van Ruut Veenhoven, emeritus-hoogleraar ‘sociale condities voor menselijk geluk’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Uit de eerste resultaten van zijn langlopende onderzoek, die ook wel bekend staat als de Gelukswijzer, blijkt dat mensen die af en toe alcohol drinken gelukkiger zijn dan geheelonthouders.

KVNW zet zich hard in om problematisch alcoholgebruik tegen te gaan. Dat doet de brancheorganisatie in samenwerking met STIVA. Verder neemt de KVNW onder meer maatschappelijk verantwoordelijkheid door het instellen van een eigen keurmerk en het online project WimoverWijn. Dat laatste maakt Nederlanders bewust van een juiste wijnconsumptie.