29 juli 2015

Jonge Spanjaarden lanceren blauwe wijn

Vergeet rode, witte of rosé wijn. Het nieuwe hippe drankje is de blauwe wijn Gik.

Op het eerste zicht lijkt het op curçao, maar het is wel degelijk wijn gemaakt van druiven. Het is een groep jonge Spanjaarden uit het noordwestelijke regio Bierzo dat ermee op de proppen kwam.

De makers zijn nog groentjes op het vlak van wijn maken. Het is een groep twintigers met verschillende achtergronden: sommigen zijn ontwerpers, anderen chemici of kunstenaars.

Het duurde twee jaar om de wijn te ontwikkelen. De Spandaarden werkten daarvoor samen met de universiteit van het Baskenland en Azti tichnalia, het voedingsonderzoek departement van de Baskische overheid.

De wijn is gemaakt van een mix van rode en witte druiven, waar anthocyanen, natuurlijke kleurstoffen die voorkomen in planten, en indigo pigmenten aan toegevoegd zijn.

Kleine revolutie

“We wilden een innovatief en gedurfd product maken om mee te zijn met een veranderende wereld. De wijnindustrie heeft nood aan een kleine revolutie”, zegt een woordvoerder aan Olive Press. De makers willen niet alleen tegen de schenen schoppen, ze kozen ook voor de blauwe kleur om wat het uitstraalt. Het staat voor innovatie, beweging en verandering.

De wijn spreekt vooral jonge mensen aan, die geen vooroordelen hebben en op zoek gaan naar nieuwe dingen. De makers hebben op hun website zelfs een playlist gezet met nummers die goed passen bij het drinken van een glaasje Gik.

De blauwe wijn met een alcoholpercentage van 11,5 procent wordt best fris geserveerd en is lekker bij sushi, nachos met guacamole, Tzatziki, pasta carbonara en gerookte zalm. Een fles Gik kost 10 euro.

Meer informatie: https://blauwe-wijn.nl.