3 december 2019

Internationaal goud voor de rode wijn van De Linie in Made

Bron: BN DeStem

Wijnmaker Marius van Stokkum (73) uit Made heeft met zijn rode wijn uit 2018 een gouden medaille behaald bij The Continental Taste Challenge. Dit concours, waarbij wijnen gekeurd worden door een jury van bekende Europese wijnexperts, wordt internationaal gehouden en heeft een hoge aanzien in de wijnindustrie.

,,Het is mijn laatste en beste wijnjaar en dus leek het me leuk om te kijken hoe het eindresultaat van 2018 beoordeeld zou worden”, vertelt Marius van Stokkum uit Made trots. Met zijn wijngaard De Linie heeft hij eerder al goede beoordelingen in de wacht gesleept, maar deze is op internationaal niveau.

,,Ik heb de gouden medaille zo opgehangen dat iedereen die nu binnenkomt met zijn snufferd er tegenaan loopt. Het is niet zomaar iets. Het is goed om te horen dat de juryleden uit verschillende landen je wijn met goud beoordelen. In 1977 is het begonnen als een hobby en 42 jaar later eindig ik met een internationaal keurmerk.”

Verrast

Over alle inzendingen vanuit Nederland in het algemeen zegt de jury: ,,De wijnen uit Nederland hebben de panelleden verrast. Ze zijn onder de indruk van de goede samenstelling en balans van de Hollandse wijnen”, aldus een persvoorlichter van de wedstrijd.

Hete zomer

Wat deze rode wijn van De Linie uit 2018 zo speciaal maakt? ,,De wijn is hoofdzakelijk van pinot noir gemaakt en een vroeg rijpende cabernet sauvignon. De druiven waren goed gerijpt vanwege de warme en droge zomer in 2018. Dit heeft gezorgd voor een fruitige wijn waarin je bramen, kers en bosbessen proeft”, aldus Van Stokkum.

Stoppen

Inmiddels heeft hij de wijngaard overgedragen aan Rudy en Quirien Schellekens uit Made. Helemaal stoppen zal hij nooit doen. ,,Ik blijf de komende jaren meehelpen. Alleen de wijn die vanaf nu gemaakt wordt is voor hun rekening.”