9 april 2019

Het Duits Wijninstituut (DWI) onderscheidde 4 nieuwe Riesling Fellows in Berlijn, waaronder Lars Daniëls

et Duits Wijninstituut heeft op 1 april jl. in de Berliner Reichstag met Lars Daniëls uit Nederland, Nico Knott uit België, Nils Flaaten uit Noorwegen en Tomasz Prange-Barczyński uit Polen 4 nieuwe Riesling Fellows onderscheiden.

Deze eretitel kregen ze toegekend vanwege hun bijzondere verdiensten voor Riesling en Duitse wijn in het algemeen. “Zij hebben door hun werk het imago van Duitslands meest toonaangevende druif in het buitenland verder versterkt en hebben het meer dan verdient om te worden opgenomen in de kring van de nu 26 illustere Riesling Fellows wereldwijd”,  lauwerde de DWI-directrice, Monika Reule, de 4 nieuwe Riesling Fellows, die ze samen met de Duitse Wijnkoningin Carolin Klöckner bekroonde.

Lars Daniëls

Lars Daniëls is allereerst senior editor van Perswijn, het toonaangevende wijntijdschrift van Nederland, waarvoor hij de wijnwereld rondreist. Hij heeft talloze artikelen over Duitse wijn geschreven. Ook draagt hij bij aan het Deense wijntijdschrift DinVinGuide. Daarnaast is hij docent aan de Nederlandse Wijnacademie, waar hij onder meer de les Duitsland verzorgt. Het MV achter zijn naam staat voor Magister Vini, de hoogste Nederlandse wijntitel, die hij als derde van Nederland in 2007 behaalde. Tegenwoordig is hij verantwoordelijk voor het begeleidingstraject Magister Vini. Tenslotte verzorgt hij ook nog presentaties over wijn.

Lars Daniëls studeerde ooit Franse taal- en letterkunde, werkte in de horeca en in de wijnhandel, voordat hij wijnjournalist en wijndocent werd. Lars’ interesse en liefde voor Duitse wijnen, in het bijzonder voor Riesling, is ontstaan in de Mittelhaardt, na een bezoek aan Reichsrat von Buhl. In 2007 schreef hij voor het examen Magister Vini een scriptie over Duitse Riesling, die uiteindelijk meer weg had van een Riesling-Reisatlas. De verdieping in Duitse wijn werd gefaciliteerd doordat zijn ouders en zus in Duitsland wonen. Maar de stimulans kwam vooral van zijn in 2017 plotseling overleden collega en vriend René van Heusden, met wie hij vaak op reis was in de Duitse wijngebieden.

Lees verder…