26 maart 2020

Gehele drankensector lijdt onder de coronacrisis

Den Haag – Nu Nederland vol wordt geraakt door het nieuwe coronavirus en begrijpelijke maatregelen voor onder meer de horeca zijn genomen, hebben bedrijven in de drankensector ook gevraagd om een tegemoetkoming. Zij roepen staatssecretaris Vijlbrief (Fiscaliteit en Belastingdienst) in deze brief op om de jaarlijkse alcoholaccijnzen en zogeheten verbruiksbelasting uit te stellen. Voor horecaondernemers zette de fiscus afgelopen week het innen stil van onder meer de inkomsten- en vennootschapsbelasting, btw en loonheffingen.

Nederlandse restaurants en cafés zijn dicht t/m begin april. Hoewel producenten en distribiteurs van (non-)alcoholische dranken voor die beslissing alle begrip tonen, merken zij ook de grote consequenties daarvan. Naar schatting wordt één derde van alle drank verkocht via de horeca.

Aan het kabinet wordt nu gevraagd om ook de drankensector (alcoholisch en niet-alcoholisch) te ondersteunen door belastingen uit te stellen. Bedrijven betalen jaarlijks ruim 1,3 miljard euro in de vorm van accijnzen op alcoholhoudende dranken en verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken. De betaling hiervan vergroot de druk op de branche die al in zwaar weer verkeert.

De drankensector hoopt op begrip van staatssecretaris Vijlbrief, en vraagt om binnenkort gezamenlijk om tafel te zitten. De brief is opgesteld door de Nederlandse Brouwers, Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW), SpiritsNL (branchevereniging van importeurs en producenten van gedistilleerde dranken), Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) en de Vereniging voor de Groothandel in Dranken en Horecabenodigdheden (GDH).

Bron:KVNW