10 maart 2021

EU en VS schorten importheffing op oa Franse wijn op.

De Europese Commissie en de Verenigde Staten hebben afgesproken de importheffingen op te schorten die onderdeel uitmaken van een langlopend conflict over staatssteun aan vliegtuigbouwers. De afspraak geldt voor zeker vier maanden. Dat heeft de Commissie vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om miljarden aan importheffingen op producten zoals Amerikaanse vliegtuigen, Europees aluminium en Franse wijn.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemde de overeenkomst „uitstekend nieuws voor bedrijven en industrieën aan beide zijden van de Atlantische Oceaan”. Volgens haar toont de afspraak tussen de EU en de Amerikaanse president Joe Biden dat beide partijen „zich hebben gecommitteerd aan het oplossen van het conflict rond de vliegtuigbouwers”. De VS schorten importheffingen ter waarde van 7,5 miljard dollar (6,3 miljard euro) op. De Europese Unie doet dit met heffingen ter waarde van 4 miljard dollar.

Kern van het conflict tussen de EU en de VS ligt in concurrentiestrijd tussen de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing en het Europese Airbus. De bedrijven betichtten elkaar van illegale staatssteun en werden hierin gesteund door hun overheden.

Bron: NRC