2 november 2020

Als de kok, sommelier of patissier niets meer ruikt en proeft

Bron: de Volkskrant

Frank Jacobs (68), veertig jaar wijnman, voormalig docent analytisch blindproeven en voorzitter van de Wijnacademie, maakt zijn favoriete nasi goreng zoals hij hem altijd maakt: zo’n grote pan geurige vrolijkheid waarvan je al opkikkert als je ’m alleen al rúíkt. Maar vandaag smaakt de gebakken rijst hem naar gemalen karton. Het is eind maart, Nederland bevindt zich in de opwaartse kromming van de eerste golf en Jacobs vraagt zich aan zijn eettafel vloekend af of zijn neus hem voorgoed in de steek heeft gelaten. Hij snuffelt, hij snuift, hij neemt een extra grote hap. In het hoofd van de man die in wijn normaal moeiteloos de meest complexe aroma’s kan analyseren en benoemen (‘gekneusde laurier- gestoofde appel- groene amandel- schoon wasgoed – buxus’) blijft het angstaanjagend stil. Geen geur, geen smaak, niet het kleinste spoortje oppeppende pit. De pot sambal is al goeddeels leeg, maar Jacobs schept nóg een lepel over zijn eten. ‘Ik wil íéts proeven!’, roept hij wanhopig. Maar de luiken blijven dicht. Er gebeurt niks.

Jacobs verloor zijn reuk en smaak na een covidinfectie die hij een paar weken eerder opliep tijdens een wijnreis naar Zuid-Afrika. Van de 38 afgestudeerd vinologen die meegingen, raakte veruit het grootste deel besmet. In de appgroep waarin het crisisoverleg werd gevoerd ging het onder deze professionele proevers al snel over een vervelend en onverwacht bijverschijnsel: veel van hen roken ineens niks meer, of ervoeren smaken en geuren die er niet waren. ‘Maar we waren zo druk met puinruimen – mensen werden ziek, iedereen moest in quarantaine, een aantal wijnhuizen en restaurants moest de deuren sluiten – dat het op dat moment geen prioriteit had. Bij veel van ons kwamen de reuk en smaak ook snel weer terug. Maar niet bij iedereen. Niet bij mij.’ 

Niet meer kunnen ruiken is vaak het eerste symptoom dat wijst op een besmetting met het coronavirus, en samen met vermoeidheid en concentratieproblemen is het ook een veelvoorkomende klacht in de nasleep ervan. Geschat wordt dat de helft tot tweederde van de patiënten last heeft van reukverlies, vervormde of fantoomgeuren, of een combinatie. Ook de smaak in de mond en het vermogen om pittigheid te onderscheiden (in feite twee weer aparte zintuigen) vallen bij een besmetting vaak uit.

Lees verder op de website van de Volkskrant..