Vijf lekkere suggesties voor de Kerst en daarna van René van Heusden

0

Om de een of andere reden heeft het tussen Kerstmis en mij nooit zo geboterd. Al dat opgefokte gedoe rond het Kerstdiner kan me eerlijk gezegd gestolen worden. De wetenschap alleen al dat hele volksstammen de behoefte voelen om na de uitspatting eind december in januari ineens te gaan matigen en lijnen… Help! Lekker eten en drinken moet je gewoon het hele jaar door doen.

De vraag die ik van Wijn.nl kreeg was alleen niet hoe ik over de Kerst denk, maar of ik vijf lekkere suggesties kon doen. Geen probleem. Hoewel? Ik had er nog wel een paar meer kunnen en willen geven. Ik heb bewust gekozen voor simpele gerechten die ik tot mijn persoonlijke favorieten reken. Simpel betekent  niet dat je voor een dubbeltje op de eerste rang zit. Ook al gaat het om gerechten zonder wild, kaviaar of foie gras, ze zijn wel op basis van de allerbeste ingrediënten die je kunt krijgen en die dus hun prijs hebben. Het voordeel daarvan is dat je er maar heel weinig meer aan te doen hoeft om toch optimaal te genieten. Daar gaat ie:

Jamón Belota & Jerez Fino of Manzanilla 

Klassiek Spaans duo. Niet met zomaar Serranoham, maar Patanegra en dan liefst de meest exquise variant die je kunt krijgen, JJJJJ.  Jamón met een bijna nootachtige smaak die smelt op de tong. Daarbij de meest verfijnde droge witte wijn van Spanje, vino de Jerez. Zowel Fino als Manzanilla gaan perfect samen met die ham. Helemaal top wordt het met een romige botteling ‘en rama’, direct van het vat. Het opsporen driedubbel waard!

▪ Ceviche & droge Duitse Riesling

Eerste sleutelwoord: zuren. Tweede sleutelwoord: verteerbaarheid. Beide eigenschappen zijn te vinden in het gerecht én in de wijn. In Peru en omstreken heeft men honderden receptvarianten voor ceviche – kijk maar even op Google – maar de essentie bestaat altijd uit zo vers mogelijke rauwe vis, limoensap om die vis te laten garen en pepers. Maak er een ruime hoeveelheid van klaar, want de ervaring thuis heeft me geleerd dat men graag nog een keer extra laat opscheppen. In het glas erbij een jonge Duitse Riesling trocken op het ‘eenvoudige’ niveau van Qualitätswein. Riesling – mijn lievelingsdruif – is uniek vanwege zijn ongeëvenaard aromatische expressie, levendige zuren en bescheiden alcohol. Verteerbaarheid ten top!

▪ Pasta met truffel & Barolo of Barbaresco

Even simpele als klassieke Piemontese combinatie met diverse opties voor de pasta en nog 100% vegetarisch op de koop toe. Risotto is een al even aantrekkelijke optie. Koop alleen geen Chinese neptruffel, maar echte. Goedkoop is bij truffel per definitie duurkoop. En gebruik geen olijfolie voor het filmende element, maar boter. Parmezaanse kaas juist weer achterwege laten. Wat betreft de wijnen, allebei van nebbiolo, hoe gerijpter, hoe beter.

▪ Confit de canard & rode Sud-Ouest

Totaal bevredigend wintergerecht uit het Franse Zuidwesten. De gekonfijte eend is zo mals dat je hem met een lepel kunt eten. Gebruik het vet om wat aardappeltjes in te bakken, liefst met een beetje knoflook. (Datzelfde vet geeft trouwens ook verrukkelijke smeuïgheid aan zuurkool!) Een gerecht dat vraagt om een stoere rode met beet. Denk bijvoorbeeld aan Madiran of Cahors, Pécharmant uit Bergerac of een stevige wijn uit een chique appellation van Bordeaux.

▪ Comté & Madeira Sercial

Wijnvriendelijke harde Franse kaas uit de Jura met daarbij een relatief droge madeira. Het idee voor deze prachtige combinatie heb ik opgedaan van een madeiraproducent die dat zelf weer aangereikt had gekregen van zijn Franse importeur. Proeven is in dit geval geloven en halleluja zingen. Hoe gerijpter de Comté, hoe liever. 24 Maanden is het summum, maar een iets kortere rijping is geen probleem. Kies voor de Sercial een 10 Years Old of een Colheita met oogstjaar. Er zal een wereld voor je opengaan!

René van Heusden

 

Blogoverzicht
Plaats een reactie

Plaats reactie