4 augustus 2015

Wijntapsysteem

Door: Hubrecht Duijker

Is het ’s werelds slimste wijntapsysteem? Dat zou zomaar kunnen. Het was voor mij nieuw en ik ontdekte het In Coopers Hall, een vorig jaar door zes partners gestichte ‘taproom’ in Portland, Oregon. Uit de muur tapt men daar ongeveer veertig verschillende wijnen, wat waarschijnlijk meer is dan wie ook in Amerika. En, zo te proeven via twee flights van vier verschillende soorten, blijven de wijnen uitstekend in conditie. Assistent-manager Jennifer Helmbold was zo vriendelijk om ons een kijkje achter de schermen, pardon de muur te gunnen. Daar stonden tientallen metalen kegs, een soort smalle metalen biervaten, elk goed voor 25 flessen wijn. Met twee slangetjes waren ze verbonden met enerzijds een taphendel en anderzijds een tank die een stikstof/koolzuurmengsel bevat. Een groot voordeel van het systeem is dat bespaard wordt op flessen en alles wat daarmee samengaat. Vandaar het verlichte display met de tekst ‘Wine on tap – over 425.000 bottles saved’. Enerzijds produceert Coopers Hall zijn eigen wijnen, anderzijds betrekt het bedrijf ze van producenten die een deel van hun oogst inmiddels op kegs bottelen, ook voor andere horecabedrijven die dit tapsysteem hebben geadopteerd. Wie o wie begint ermee in Nederland?

 

Hubrecht Duijker

Anderen lazen ook

Hoe is het gesteld met jouw wijnkennis?

6 mei 2019

Welke wijnen heb je allemaal? Hoe smaakt die Cabernet sauvignon? Zou je het omschrijven als strak of stroef? In de...

De leukste lesdag van onze opleiding? Over de Bourgogne-les van Gert Crum!

15 april 2019

Lesverslag van de heer Wouter Moll, in opleiding voor Vinoloog van de Wijnacademie. Wie in Nederland Bourgogne zegt, zegt Gert...

Terug de schoolbank in

13 maart 2019

Op de vraag vroeger of ik wist wat ik wilde worden, antwoordde ik steevast: journalist. Tegenwoordig vraag ik mij af...