21 december 2015
Wijn-spijs top-5 van Karin Leeuwenhoek
Mijn vijf favoriete wijn-spijs-combinaties in de vorm van een 5-gangen Kerstmenu:
1) El Maestro Sierra Fino + Ibericoham
Een van de prachtigste wijn-borrelhapje-combinaties blijft voor mij een Fino of Amontillado Sherry met ibericoham. Van die laatste liefst de lang gerijpte bellota-variant, waarbij de scharrelvarkens eikeltjes hebben gegeten waardoor het vet van de ham notig smaakt – en bovendien gezonder is door de meervoudig onverzadigde vetzuren! De milde zuren van de sherry geven prachtig tegenwicht aan de vetzuren van de ham. De complexe, nootachtige smaak van de sherry sluit aan bij diezelfde tonen in de ibericoham en tilt beide naar een hoger plan. Hemels.
2) Raumland Blanc de Noir Prestige Sekt Brut + sushi
Champagne en andere méthode traditionelle wijnen gaan dankzij hun zuurgraad, elegantie, veelzijdigheid en delicate bubbels perfect bij sushi en de Japanse keuken in het algemeen. En juist een méthode traditionelle wijn van 100% pinot noir combineert elegantie en fijne zuren met body, waardoor hij zowel de lichte en delicate als de wat rijkere en vettere Japanse gerechten aankan, van sushi tot tempura. Verfijnd en verfrissend. Deze millésime Prestige Sekt is een droom van een alternatief voor een veel duurdere Champagne van vergelijkbaar niveau.
3) Château d’Yquem 2001 + Sousa foie gras
Guilty pleasures… minimaal één keer per jaar geeft deze flexitariër zich hier graag aan over. Maar dan wel foie gras van de minst gansonvriendelijke fokker, de Spanjaard Eduardo Sousa. Bij ganzenlever bestaat er gewoonweg niets beters dan een klassieke zoete botrytiswijn! En dan natuurlijk het liefst de ‘moeder aller Sauternes’, de Château d’Yquem. Vanwege het zoete, complexe, romige van de wijn die bovendien de nodige zuurtjes meegeeft aan de zalvende, rijke, delicate vette lever. Die ene keer dat ik Yquem heb mogen drinken was dat overigens niet bij foie gras, maar het flesje dat bij ons thuis in de klimaatkast ligt, gaat zeker wachten op een vette ganzenlever om in pure liefde mee te versmelten. Dat kan een dichtgeschroeid stuk echte lever zijn, met gekarameliseerde peer, perzik of verse vijgen en getoaste brioche, of gewoon een lekkere plak bloc de foie gras, bestrooid met wat flinters zeezout. Goddelijk.
4) López de Heredia Viña Tondonia Rioja + Ibericovarken
Wat is er heerlijker dan een mooi stukje rustig gebraden Iberico-procureur (het bovenste gedeelte van de varkensnek, ook te gebruiken voor pulled pork) waarvan het naar walnootolie smakende vet in je mond smelt, gevolgd door een slok van deze notige, vette, houtgerijpte oude witte Rioja? Proef je ‘m al? De zuurgraad van de wijn snijdt bovendien heerlijk door die sjeuïge vetten heen, waardoor een en ander weldadig en verteerbaar aanvoelt. Een match made in heaven!
5) Toro Albalá Gran Reserva Don PX 1983 + chocola
Sherry is een toverdrank als het op wijn-spijs aankomt. Als een kameleon past hij zich aan en door al zijn complexiteit raakt hij altijd wel een perfecte snaar in het begeleidende gerecht, vaak zelfs meerdere. Bovendien heb ik van oudsher een enorm zwak voor deze veelzijdige wijn, dus graag sluit ik dit Kerstmenu af met deze zoete variant. Deze PX is trouwens geen officiële ‘Vino de Jerez’, maar een wijn van buurman Montilla-Moriles, grootmeester in het telen van pedro ximénez druiven en het maken van zeer lang gerijpte PX-wijnen. Je kunt bijna kauwen op de aroma’s van chocolade, koffie, rozijnen, zwarte olijven, rozemarijn en drop van deze oude Don PX. Dik als stroop maar met zo’n schitterende zuurgraad en subtiele – en minder subtiele – aroma’s dat dit naar binnen glijdt als een romig levenselixer. En dan nog minutenlang blijft nazinderen. Is op zichzelf al een über-bevredigend dessert, maar verheft elke koffie met bonbon, cake, karamel of taart tot de beste naspijs die je ooit gegeten of gedronken hebt.
Zalig Kerstfeest!
Meer lezen van Karin Leeuwenhoek: http://vinoblogie.nl/
Bron foto: Freeimages.com/Dave Dyet