19 mei 2015

Vinpressionist Hubrecht Duijker schrijft….

Kapitein Rob en wijn
KRob_1 KLEINJan van Riebeeck kende ik eigenlijk alleen als de chirurgijn die ontdekte dat voor bemanningen op schepen van de V.O.C. wijn veel gezonder was dan water. Waarna hij de Heeren Zeventien overtuigde om op het bevoorradingsstation Kaapstad met wijnbouw te beginnen. Maar in een toevallig teruggevonden stripverhaal van Kapitein Rob (deel 24,1952, verkoopprijs 75 cent) heb ik nu ontdekt hoeveel meer Jan van Riebeeck heeft gedaan. Hij was diplomaat (op o.a. Sumatra), handelaar (in o.a. China en Japan), commandeur, bouwer en leed schipbreuk – wat tekenaar/verteller Pieter Kuhn in jongensboekachtige stijl knap verwoordde en verbeeldde. Wijn komt aan het eind eventjes ter sprake.

KRob1 KLEINOp pagina 59 lezen we:‘Voor eigen rekening laat Jan Van Riebeeck een prachtige wijngaard aanleggen KRob2 KLEINen de teelt van druiven gelukt schitterend.’ Vandaar dat in de Cathedral Cellar van KWV te Paarl op een van de grote vaten staat ‘Heeden is Gode loff aan de Caepse wijnen, d’eerste mael wijn geperst.’ Het citaat komt uit Van Riebeecks dagboek, datum 2 februari 1659.Al eerder was in de stripserie wijn verschenen, in het verhaal gewijd aan De Vliegende Hollander (deel 14, 1950). Zeeheld Kapitein Rob keert dan via een tijdmachine terug naar de 17e eeuw, als Jan Robertszoon.En vlak voordat hij op een verre reis vertrekt lezen we:’Het wordt een gezellige avond. Op de laatste avond dat Jan thuis is, komt er wijn op tafel in lange fluitglazen’.

Weerzin tegen witte wijn in China

China KLEINVoor wijnbouwers en wijnhandelaren in Bordeaux is China de redder geweest. Veel wijnen die elders onverkoopbaar waren geworden, denk aan simpele Bordeauxtjes, gingen in grote hoeveelheden naar de Volksrepubliek. Gevolgd door wijnen van elders –  en 85 procent van de jaarlijkse, bijna twee miljard  flessen is gevuld met rode wijn. Gezien de Chinese keuken(s) zou je denken dat vooral wit geliefd zou zijn, maar tegen witte wijnen bestaat bij de Chinezen een soort weerzin. Dat heeft diverse oorzaken. De kleur wit wordt in China geassocieerd met de dood, terwijl rood staat voor geluk, welvaart en macht. Bovendien worden witte wijnen minder gezond geacht dan rode. Rode wijn geldt ook als een statussymbool, witte helemaal niet. En last but not least houden Chinezen doorgaans niet van gekoelde dranken, omdat men die als slecht voor de maag beschouwt.

Verrukkelijk voorjaarsrood

Bar3_1 KLEINIn het gratis maandmagazine van www.hubrechtduijker.com tip ik voor april meer dan veertig echt lekkere wijnen uit twaalf landen en van twee dozijn verschillende importeurs. Een daarvan vertegenwoordigt voorjaarsrood in optima forma, de Monte del Frá Bardolino 2014. Fris fruit van rode kersen en bessen, een klein kruidje, sappigheid en niet te veel alcohol maken ‘m ideaal om fris te serveren, à la Beaujolais. Bakermat van deze Bardolino is het 65 hectare tellende domein Monte del Frá, gelegen langs de Strada del Bardolino in de buurt van het gelijknamige vissers- en vakantiedorp aan het Gardameer. De gebroeders Claudio en Eligio Bonomo die het — alom geprezen – wijngoed leiden, kozen als belangrijkste druif voor hun met schroefsluiting gebottelde Bardolino de corvina veronese (65 procent), in gezelschap van rondellina en enkele procenten sangiovese. Fles €8,15 bij www.lesgenereux.nl.

Hubrecht Duijker

Anderen lazen ook

Overzicht open dagen Nederlandse wijngaarden 2022

12 augustus 2022

Hieronder vindt u een overzicht van de Nederlandse wijngaarden die open zijn in de verschillende weekenden van september 2022. ***...

Een mooi chique wijnglas met een lange poot, hij zit er niet voor niets.

22 juni 2021

Je kent ze wel, de prachtige wijnglazen op een mooie lange poot. Van het rode wijnglas vaak nog hoger dan...

Dit zijn de 100 lekkerste wijnen onder de 10 euro volgens Harold Hamersma

11 juni 2021

Met het prachtige weer en het weekend voor de deur, informeren we je graag over deze lijst met heerlijke wijnen...