2 juli 2015

Vinpressionist Hubrecht Duijker schrijft…. #2

Schroefdop schok

Vreemd, zoniet schokkend nieuws uit wijnland: Bordeaux-producent André Lurton heeft besloten om de witte wijnen van vier châteaus (incl. de toppers Couhins-Lurton en La Louvière) niet meer met een schroefsluiting te bottelen, maar na ruim tien jaar weer met een natuurkurk. De reden? Niet omdat de schroefdoppen ondeugdelijk zijn, maar… omdat Franse wijninkopers ze niet accepteren. Onvoorstelbaar. Die handelaren leven in het verleden en, erger nog, het ontbreekt ze aan vakkennis.

Haast net zo onvoorstelbaar en schokkend is het feit dat talrijke wijnproducenten de traditionele afsluiter nog steeds gebruiken, dúrven te gebruiken. Want hij is volstrekt onbetrouwbaar. Vraag me niet hoe vaak ik meemaak dat kurken afbreken, afbrokkelen, muurvast zitten, te poreus zijn of de wijn bederven vanwege ‘kurk’. Dat laatste is me onlangs weer vier keer overkomen, het recentelijkst met een top-Chardonnay uit Chili (à 14,25). Eerdere slachtoffers waren een Mencía uit Spanje (€9,70), een Verdeca van Sicilië (à 17,95) en een rosé uit Provence (à €9,95).

En dan heb ik het nog niet eens over het inmiddels alom bewezen feit dat een schroefdop de wijn – vrijwel élke wijn – beter in conditie houdt dan de natuurkurk. Terwijl je bovendien geen onhandig apparaat, dus geen kurkentrekker nodig hebt om de fles te openen.

Zeeuwse Nieuwe
Kleine Schorre
Maandelijks publiceer ik op www.hubrechtduijker.com tientallen vondsten, echt lekkere wijnen die zorgvuldig proevend werden geselecteerd. Zeer zomers zijn de Zeeuwse Nieuwe, van Schouwen-Duiveland. In de vorm van het oogstjaar 2014 van De Kleine Schorre dat bij het ringdorp Dreischor over een wijngaard van 10 hectare op kalkrijk oud zeezand beschikt. Ik heb vier stille wijnen geproefd, merknaam Schouwen-D®uiveland, die alle zo zuiver, licht en fris zijn als een Zeeuwse zeebries.

Mijn favoriet is de Gris 2014, net iets voller van smaak dan de andere, met naast een beetje mild wit fruit een subtiel, bijna exotisch toetsje van specerijen. Fles €13,95. Daarna komt de – ook wat pinot gris bevattende  Auxerrois 2014, met iets zachtere zuren dan de Blanc en de Rivaner, alsmede fris, groenig fruit en een snufje kruiden. Deze Zeeuw, net als de andere zalig op een mooie zomerdag én bij zeefruit, kost €11,95. En op de Blanc na, vast een vergissinkje, dragen ze alle een schroefdop. Website www.dekleineschorre.nl.

Beste Betuwer
Hier en daar brengt ons land ook prettige rode wijnen voort. Zoals in de Betuwe waar, bij het gehucht Erichem (gemeente Buren), de familie Beker in 2004 de eerste druivenstokken plantte. In de gewone akkerbouw (granen, suikerbieten) zat weinig toekomst meer, dus was besloten om met wijnbouw te beginnen. Mede vanwege de goede grond, kalkrijke rivierklei, was dat ook mogelijk. De naam werd Betuws Wijndomein.

Zoon Diederik (foto) volgde allerlei cursussen, ging ook te rade in Duitsland, en schoolde zich aldus tot wijnmaker. Wat betreft druivenrassen werden uitsluitend resistente geselecteerd, 70 procent witte, de rest blauwe. Als plantrichting koos men bewust noord-zuid, met als doel optimaal rijpe druiven te kunnen oogsten. De wijngaard telt inmiddels zes hectare, wat véél is voor Nederland.

Een leuke, echt lekkere Betuwer is de vrolijk geëtiketteerde Mus Rood 2013. Diederik stelde hem samen uit regent plus cabernet cortis en creëerde aldus een zeer soepele, naar binnen glijdende, tegelijk frisse rode wijn die vooral smaakt naar bessen, met ook wat zwart fruit (hint van cassis), voorts zacht kruidige roosteraroma’s heeft (vanwege twaalf maanden in vaten, een derde nieuwe, diverse soorten eikenhout) en bovendien aangenaam sappig is. Hij wordt exclusief verkocht door www.hema.nl voor €12,50. Het wijngoed bezoeken? Kijk dan op www.betuwswijndomein.nl.

Hubrecht Duijker

Anderen lazen ook

Overzicht open dagen Nederlandse wijngaarden 2022

12 augustus 2022

Hieronder vindt u een overzicht van de Nederlandse wijngaarden die open zijn in de verschillende weekenden van september 2022. ***...

Een mooi chique wijnglas met een lange poot, hij zit er niet voor niets.

22 juni 2021

Je kent ze wel, de prachtige wijnglazen op een mooie lange poot. Van het rode wijnglas vaak nog hoger dan...

Dit zijn de 100 lekkerste wijnen onder de 10 euro volgens Harold Hamersma

11 juni 2021

Met het prachtige weer en het weekend voor de deur, informeren we je graag over deze lijst met heerlijke wijnen...