31 december 2014

Over Harold Hamersma

Harold Hamersma is de vaste wijnschrijver van NRC Handelsblad en Het Parool en mede-oprichter van FoodTube.nl. Ook is hij een veel gevraagd gast op de radio en verschijnt hij regelmatig op televisie. Daarnaast schreef hij een groot aantal bestsellers, waaronder De lekkerste chardonnay, De lekkerste rosé, De lekkerste sauvignon blanc, Eerste Hulp Bij Wijn, Niet Lullen Maar Drinken en de Wijnalmanak.

Nieuw van zijn hand zijn Waanzin en Wijnzin (samen met Kamagurka), de DGH, De Grote Hamersma, de meest complete wijngids van Nederland en Wijnreis door Mijn Lichaam, over de positieve effecten van wijn drinken. Voor de laatste twee boeken werd hij tijdens Gourmand Cook Book Award onderscheiden in Parijs. Daar werd Wijnreis door Mijn Lichaam uitgeroepen tot ’s werelds beste boek over wijn- en gezondheid.

Harold is gelauwerd met de Vinos de España Prijs voor de Pers. In 2013 is hij uitgeroepen tot meest invloedrijke Nederlander in de wijnbranche. Uit handen van the Wine & Food Association ontving hij in dat zelfde jaar de Oeuvre Award voor zijn inspanningen op het gebied van de wijnjournalistiek.

In 2015 werd aan hem – in navolging van zijn grote leermeester Hubrecht Duijker- de Wijnrank overhandigd, de onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren die geldt als blijk van waardering voor het positioneren van wijn als cultuurgoed van de samenleving.

Quotes uit de pers

‘Hoe aanstekelijk geschreven wijnjournalistiek ook smakelijke woordkunst kan worden.’
Literatuurrecensent Jaap Goedegebuure. Trouw, 28 december 2013

‘Harold Hamersma is de Johan Cruijff van de wijn (maar aardiger). Hij is de Johannes van Dam van het druivennat (maar schrijft beter). Hij is de Youp van het Hek van de vinologen (maar nog grappiger).’
Peter van Ammelrooy. De Volkskrant, 3 november 2011

‘Hamersma is een enthousiast wijndrinker en verrijker van de (wijn)taal.’
Maarten Moll. Het Parool, 29 september 2010

‘Dit boek had ik bedacht willen hebben.’
Nicolaas Klei over Wijnreis door Mijn Lichaam

‘Toegankelijk, met humor en zonder wijnblabla. Harold Hamersma is een van de leukste wijnschrijvers van het land.’
Delicious

‘Harold Hamersma heeft zich in amper tien jaar opgewerkt tot de wijnautoriteit der Lage Landen.’
Bouillon Magazine.

Harold Hamersma

Anderen lazen ook

Hoe is het gesteld met jouw wijnkennis?

6 mei 2019

Welke wijnen heb je allemaal? Hoe smaakt die Cabernet sauvignon? Zou je het omschrijven als strak of stroef? In de...

De leukste lesdag van onze opleiding? Over de Bourgogne-les van Gert Crum!

15 april 2019

Lesverslag van de heer Wouter Moll, in opleiding voor Vinoloog van de Wijnacademie. Wie in Nederland Bourgogne zegt, zegt Gert...

Terug de schoolbank in

13 maart 2019

Op de vraag vroeger of ik wist wat ik wilde worden, antwoordde ik steevast: journalist. Tegenwoordig vraag ik mij af...