11 maart 2019

Leer over wijn – Chardonnay

Chardonnay! Yay!

Chardonnay is een van de populairste witte druivenrassen ter wereld. Van oorsprong komt hij uit Frankrijk. Chardonnay is dé druif van witte wijnen uit Bourgogne en Champagne. Tegenwoordig komt hij overal voor. Dat zit hem in zijn neutrale karakter. Van huis uit is chardonnay geen uitgesproken druif; zijn aroma’s zijn bescheiden. Bovendien is hij makkelijk te verbouwen en te verwerken.

Chardonnay voelt zich in veel klimaten thuis. Wat voor wijn hij uiteindelijk voortbrengt, hangt in hoge mate af van het klimaat, de wijngaard en vooral ook van de wijnmaker. Die kan er van alles mee doen. Naast fruit proef je in veel chardonnays nootachtige tonen en voel je een ronde, soms zelfs romige structuur. Veel chardonnaywijnen rijpen in houten vaten, wat de wijn smaakvoller en zachter maakt.

Een chardonnay uit een koel klimaat heeft meer zuur en is strakker dan een chardonnay uit een warm klimaat, die heeft weer aroma’s van exotisch fruit. Een op hout gerijpte chardonnay heeft gerookte en geroosterde aroma’s en aroma’s van vanille en kokos en heeft een hogere smaakintensiteit.

Leuk om naast elkaar te proeven: een Chablis (fris en strak) en een houtgerijpte chardonnay!

Doe mee met Vinoloog en Magister Vini Udo Göebels: https://youtu.be/YU33fw44UQ0

Volgende week komt het populairste rode druivenras aan bod! Weet jij welke dat is?

Bron: Ik weet meer van wijn, ISBN: 9789082666106

wijn.nl

Anderen lazen ook

Magda van der Rijst Wijnvrouw van het jaar 2020!🍷

23 september 2020

Gisteren heeft de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar Magda van der Rijst uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2020....

Wijngaard Open Dag 2020 per provincie per wijngaard

11 augustus 2020

Op 12, 13, 19, 20, 26 en 27 september 2020 wordt weer de Open Dag Nederlandse Wijngaarden georganiseerd. Dé gelegenheid...

Overzicht open dagen Nederlandse wijngaarden 2020

11 augustus 2020

Ook in 2020  zijn er  wederom open dagen bij de Nederlandse Wijngaarden! De open dagen worden georganiseerd in de in...