11 maart 2019

Leer over wijn – Chardonnay

Chardonnay! Yay!

Chardonnay is een van de populairste witte druivenrassen ter wereld. Van oorsprong komt hij uit Frankrijk. Chardonnay is dé druif van witte wijnen uit Bourgogne en Champagne. Tegenwoordig komt hij overal voor. Dat zit hem in zijn neutrale karakter. Van huis uit is chardonnay geen uitgesproken druif; zijn aroma’s zijn bescheiden. Bovendien is hij makkelijk te verbouwen en te verwerken.

Chardonnay voelt zich in veel klimaten thuis. Wat voor wijn hij uiteindelijk voortbrengt, hangt in hoge mate af van het klimaat, de wijngaard en vooral ook van de wijnmaker. Die kan er van alles mee doen. Naast fruit proef je in veel chardonnays nootachtige tonen en voel je een ronde, soms zelfs romige structuur. Veel chardonnaywijnen rijpen in houten vaten, wat de wijn smaakvoller en zachter maakt.

Een chardonnay uit een koel klimaat heeft meer zuur en is strakker dan een chardonnay uit een warm klimaat, die heeft weer aroma’s van exotisch fruit. Een op hout gerijpte chardonnay heeft gerookte en geroosterde aroma’s en aroma’s van vanille en kokos en heeft een hogere smaakintensiteit.

Leuk om naast elkaar te proeven: een Chablis (fris en strak) en een houtgerijpte chardonnay!

Doe mee met Vinoloog en Magister Vini Udo Göebels: https://youtu.be/YU33fw44UQ0

Volgende week komt het populairste rode druivenras aan bod! Weet jij welke dat is?

Bron: Ik weet meer van wijn, ISBN: 9789082666106

wijn.nl

Anderen lazen ook

6 tips voor een geslaagde wijnreis!

16 januari 2020

Voor de meeste vakantiegangers is een vakantie pas echt geslaagd als je naast het ontdekken van bezienswaardigheden en leuke plekjes...

Kom proeven van de wijnacademie

12 december 2019

Een goede sommelier kan de lunch of het diner voor elke gast maken of breken. Iemand met de juiste kennis...

Inschrijving NK Blindproeven 2020 = VOL

19 november 2019

Het Nederlands kampioenschap blindproeven beleeft op zondag 13 september 2020 haar 3e editie. Het NK draagt de naam Concours Le...