11 maart 2019

Leer over wijn – Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon, nummer 1 op de wereldranglijst!

Cabernet sauvignon is van oorsprong Frans, maar heeft overal in de wereld zijn plaats veroverd. Cabernet is namelijk geen lastige druif voor de wijnboer, als hij maar op de juiste plek staat aangeplant. Hij rijpt langzaam en heeft daarom tot ver in het groeiseizoen warmte nodig. In koele streken waar de herfst vroeg begint, of in koude oogstjaren in warme gebieden, krijgt hij onvoldoende kans om zich te ontwikkelen. De wijnen komen dan onrijp, hard en zuur over.

Hoewel eenvoudige cabernetwijnen soms licht van kleur en zacht overkomen, zijn de meeste wijnen van cabernet sauvignon opvallend stevig en hebben ze een diepe paarse kleur. In een Cabernet Sauvignon, waar hij ook vandaan komt, ruik en proef je altijd zwarte bessen. Soms subtiel, zoals in Cabernets uit Frankrijk en andere Europese landen, soms overduidelijk als cassislimonade of bessenjenever in wijnen uit Chili, Californië en Australië.

Naast zwarte bessen komen er ook altijd kruidige aroma’s in voor, die variëren van laurier en cederhout tot munt en eucalyptus. In Cabernets die op kleine vaten van nieuw eikenhout hebben gerijpt, komen tonen van koffie, toast, chocolade en/of specerijen voor. Cabernets zijn lang houdbaar en de goede exemplaren ontwikkelen zich in de loop der jaren tot complexe wijnen met aroma’s van onder andere gekonfijt fruit en truffel.

Cabernets claim to fame is zijn dominante rol in de grote wijnen van de Bordeaux. De Grands Crus van de Haut-Médoc, gemaakt met cabernet sauvignon, waren een voorbeeld voor wijnmakers over de hele wereld.

Het druivenras cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.

Leuk om zelf naast elkaar te proeven: een Médoc (Bordeaux) en een Cabernet Sauvignon uit Australië.

Bron: Ik weet meer van wijn.

 

wijn.nl

Anderen lazen ook

Domaine Salamander

28 oktober 2019

In 2007 worden in Eys in Limburg de eerste stokken geplaatst door eigenaar John Cox. De naam Salamander is gekozen...

Overzicht open dagen Nederlandse wijngaarden 2019

15 augustus 2019

Ook in 2019  zijn er  wederom open dagen bij de Nederlandse Wijngaarden! De open dagen worden georganiseerd in de in...

Hoe is het gesteld met jouw wijnkennis?

6 mei 2019

Welke wijnen heb je allemaal? Hoe smaakt die Cabernet sauvignon? Zou je het omschrijven als strak of stroef? In de...