11 maart 2019

Leer over wijn – April: lente én herfst in de wijngaard…

April! Lente én herfst in de wijngaard….    

In de wijngebieden op het noordelijk halfrond vormen zich in de lente de eerste knoppen aan de wijnstokken. Die knoppen botten uit tot dunne twijgen en bladeren. Als de groei heel uitbundig is, worden overtollige ranken en bladeren weggehaald. Dat kan zowel met de hand als met een snoeimachine. Vroeg snoeien wordt ook wel ‘dieven’ genoemd.

Dieven wordt toegepast om te voorkomen dat de plant gaat woekeren. De wijnstok wordt in balans gehouden, zodat hij zijn energie in de blijvende ranken steekt.

Terwijl de eerste knoppen zich op het noordelijk halfrond voorzichtig aandienen wordt er op het zuidelijk halfrond geoogst! In Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika draait in onze lente (daar herfst) alles om het juiste oogstmoment.

Oogsten gebeurt met de hand of met een machine. Het exacte moment waarop wordt geoogst, is de belangrijkste beslissing van het jaar. De oogst is het begin van de wijnbereiding. Het oogstmoment wordt bepaald aan de hand van de rijpheid van de druiven, het suikergehalte en de verhouding tussen suiker en zuren. De wijnbouwer kan de rijpheid van de druiven op verschillende manier controleren, bijvoorbeeld door te voelen en te kijken, door te proeven of door het suikergehalte in de druif te meten met een refractometer.

Bron: Ik weet veel van wijn, ISBN: 9789082666113

wijn.nl

Anderen lazen ook

6 tips voor een geslaagde wijnreis!

16 januari 2020

Voor de meeste vakantiegangers is een vakantie pas echt geslaagd als je naast het ontdekken van bezienswaardigheden en leuke plekjes...

Kom proeven van de wijnacademie

12 december 2019

Een goede sommelier kan de lunch of het diner voor elke gast maken of breken. Iemand met de juiste kennis...

Inschrijving NK Blindproeven 2020 = VOL

19 november 2019

Het Nederlands kampioenschap blindproeven beleeft op zondag 13 september 2020 haar 3e editie. Het NK draagt de naam Concours Le...