11 maart 2019

Leer over wijn – April: lente én herfst in de wijngaard…

April! Lente én herfst in de wijngaard….    

In de wijngebieden op het noordelijk halfrond vormen zich in de lente de eerste knoppen aan de wijnstokken. Die knoppen botten uit tot dunne twijgen en bladeren. Als de groei heel uitbundig is, worden overtollige ranken en bladeren weggehaald. Dat kan zowel met de hand als met een snoeimachine. Vroeg snoeien wordt ook wel ‘dieven’ genoemd.

Dieven wordt toegepast om te voorkomen dat de plant gaat woekeren. De wijnstok wordt in balans gehouden, zodat hij zijn energie in de blijvende ranken steekt.

Terwijl de eerste knoppen zich op het noordelijk halfrond voorzichtig aandienen wordt er op het zuidelijk halfrond geoogst! In Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika draait in onze lente (daar herfst) alles om het juiste oogstmoment.

Oogsten gebeurt met de hand of met een machine. Het exacte moment waarop wordt geoogst, is de belangrijkste beslissing van het jaar. De oogst is het begin van de wijnbereiding. Het oogstmoment wordt bepaald aan de hand van de rijpheid van de druiven, het suikergehalte en de verhouding tussen suiker en zuren. De wijnbouwer kan de rijpheid van de druiven op verschillende manier controleren, bijvoorbeeld door te voelen en te kijken, door te proeven of door het suikergehalte in de druif te meten met een refractometer.

Bron: Ik weet veel van wijn, ISBN: 9789082666113

wijn.nl

Anderen lazen ook

Magda van der Rijst Wijnvrouw van het jaar 2020!🍷

23 september 2020

Gisteren heeft de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar Magda van der Rijst uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2020....

Wijngaard Open Dag 2020 per provincie per wijngaard

11 augustus 2020

Op 12, 13, 19, 20, 26 en 27 september 2020 wordt weer de Open Dag Nederlandse Wijngaarden georganiseerd. Dé gelegenheid...

Overzicht open dagen Nederlandse wijngaarden 2020

11 augustus 2020

Ook in 2020  zijn er  wederom open dagen bij de Nederlandse Wijngaarden! De open dagen worden georganiseerd in de in...