22 juni 2021

Een mooi chique wijnglas met een lange poot, hij zit er niet voor niets.

Je kent ze wel, de prachtige wijnglazen op een mooie lange poot. Van het rode wijnglas vaak nog hoger dan die van het witte wijnglas. Deze poot dient niet enkel als functie voor een mooi uiterlijk maar dient nog een aantal andere praktische functies.

Handvat

De poot van het wijnglas dient allereerst als handvat. Dit maakt het makkelijk om, zeker de grote ‘bellen’ uit het assortiment, handig vast te houden. Tevens voorkomt het dat er vette vingers op het glas zichtbaar worden en je glas veranderd in een vet filter. Zeker tijdens de borrel waarbij je vaak geniet van lekkere ‘finger foods’. Ook hierbij is niet enkel gedacht aan het uiterlijk. Wanneer je bijvoorbeeld wijn gaat proeven start je met het observeren van de kleur van de wijn. De juiste kleur bepalen wordt lastig wanneer er een vette waas over het glas zit.

Geur

Het gaat nog verder. De poot van het glas dient ook een bepalende functie bij de geur van de wijn. Wanneer je bijvoorbeeld net je handen hebt gewassen, handcrème hebt gebruikt of nog steeds geniet van de heerlijke borrelplank, zullen je handen hiernaar ruiken. Wanneer je handen zich op het glas bevinden zullen de geuren van de je handen de aroma’s van de wijn, en daarmee zelfs de smaak ervan beïnvloeden.

Temperatuur

Wijnen hebben allemaal een eigen serveertemperatuur. Op deze adviestemperatuur zullen de smaken in de wijn het beste uitkomen. Het is natuurlijk afhankelijk van welke wijn je drinkt, maar er zijn veel wijnen die flink- of licht gekoeld geserveerd dienen te worden. Wanneer je het glas bij de ‘kelk’ vastpakt zal de warmte van je handen het glas, en dus de wijn opwarmen. Ook dit beïnvloed de smaak van de wijn, welke niet meer optimaal zal zijn.

Wil je meer weten over de serveertemperatuur van wijn? Lees dan ook onze blog ‘wijn op kamertemperatuur of uit de koelkast’ op WijnFantasie.nl.

Kortom: Er is wel degelijk nagedacht over de productie van het wijnglas. Niet enkel een chique uitstraling maar daadwerkelijk een aantal praktische functies. Santé!

wijn.nl

Anderen lazen ook

Overzicht open dagen Nederlandse wijngaarden 2021

12 augustus 2021

Hieronder vindt u een overzicht van de Nederlandse wijngaarden die open zijn in de verschillende weekenden van september 2021. Bekijk...

Wijngaard Open Dag 2021 per provincie per wijngaard

12 augustus 2021

Op 4, 18, 19, 25 en 26 september 2021 wordt weer de Open Dag Nederlandse Wijngaarden georganiseerd. Dé gelegenheid om...

Dit zijn de 100 lekkerste wijnen onder de 10 euro volgens Harold Hamersma

11 juni 2021

Met het prachtige weer en het weekend voor de deur, informeren we je graag over deze lijst met heerlijke wijnen...