22 december 2015

De favoriete bubbelwijnen van Hubrecht Duijker

Als feestmaand is december dé gelegenheid, zoniet hét excuus om een lekkere bubbelwijn te schenken, schrijft Hubrecht Duijker. Dit zijn Hubrechts zeventien favoriete niet-Champagnes. Samen met een paar honderd andere vondsten voor de feestdagen werden ze gepubliceerd in het maandmagazine van www.vinpressionist.nl.

 • Op de Champagne-manier worden elders heerlijke bubbelwijnen gemaakt die zich met Champagne kunnen meten – behalve dan qua prijs. Zelf ben ik een fan van Crémant d’Alsace. Voor de Dopff Cuvée Julien gebruikte men pinot blanc en de daaraan verwante auxerrois die samen een fraai bruisende, elegante, verkwikkende en tegelijk enigszins rijpe wijn gaven met prettig wat mild wit fruit. De wijn wordt zelfs geschonken in het Elzasser driesterrenrestaurant Auberge de l’Ill. Prijs €17,99, verkoopadressen via www.intercaves.nl.
 • Een andere favoriet is Crémant de Bourgogne. Een vaste verschijning deze maand is de Marsigny Blanc de Noirs Brut die vervaardigd wordt door Bailly Lapierre, een daarin gespecialiseerd bedrijf dat over immense grotkelders beschikt in de buurt van Chablis. De jongste lichting, een achttien maanden gerijpte compositie van pinot noir en gamay, heeft behalve frisheid en fruit ook iets van biscuitjes in zijn geur en smaak – en massa’s mensen zullen ‘m net zo lekker vinden als een Champagne. Bij www.jumbo.nl bedraagt de reguliere prijs €9,99, maar van woensdag 23 december tot en met dinsdag 5 januari daalt deze tijdelijk naar €7,99.
 • Een andere, grote favoriet komt uit Zuid-Afrika. Het is de Simonsig Kaapse Vonkel 2013. Gemaakt op het familiedomein waar anno 2003 voor het eerst een Kaapse belletjeswijn à la Champagne werd gecreëerd. Voor deze jaargang gebruikte men ook Champagne-druiven, te weten 63 procent pinot noir en de rest chardonnay. Aldus ontstond een heerlijke, feestelijk bruisende, beschaafde wijn met zowel rijpe als frisse en fruitige elementen. Te koop bij o.a www.winematters.nl voor €15,95.
 • Op het recentste Perswijn Wijnconcours zegevierde de Crémant de Bourgogne L. Vitteaut-Alberti Cuvée Lucien Brut die dankzij chardonnay, een vijfde aligoté en drie jaar flesrijping een fris fruitige, notige smaak kreeg met een hint van briochebrood, een smaak ook die moeilijk van een Champagne Blanc de Blancs te onderscheiden is. Prijs €16,90. Te koop bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
 • Jean-Marc Gilet is gespecialiseerd in mousserende wijnen. Die hij maakt op zijn Domaine de la Rouletière in Vouvray, een gebied waar sowieso meer dan helft van de wijnen bruisend is. De van chenin blanc vervaardigde Gilet Brut rijpte anderhalf jaar in koele, vochtige gangen van tufsteen. Een sterke mousse heeft-ie niet, maar wel een pittige frisse, echt droge, verkwikkende smaak met tonen van groen fruit – een feestelijke aperitiefwijn die ook bij hartige hapjes, zoals jonge geitenkaas op stokbrood, veel genot geeft. Fles €14,99 bij www.grapedistrict.nl.
 • Om zijn Chancery Brut Excellence 2013 te maken huurde de Cave des Producteurs de Vouvray de talentvolle Laurent Kraft in. De – twee jaar gerijpte – onberispelijke Brut die hij creëerde combineert een zachte mousse met mild wit fruit, inclusief peer, met wat brioche en frisse zuren. Prijs deze maand geen €16,99 maar €12,99, bij www.gall.nl.
 • Een tot ‘World Champion’ uitgeroepen bruisende Chileen is de Cordillera Pinot Noir van Miguel Torres. Deze elegante Brut Blanc de Noir heeft minibelletjes, een beschaafde schuimigheid en een smaak met enerzijds zachte specerijen en anderzijds fris wit fruit. Importeur www.jeanarnaud.com, hanteert als adviesprijs €15,95.
 • Eveneens uit Chili komt de Montes Sparkling Angel Brut. Het betreft een door Aurelio Montes à la Champagne gemaakte wijn, van 70 procent pinot noir en 30 chardonnay, beide geoogst op zeven kilometer van de oceaankust. Bovendien, met engelengeduld, kreeg de wijn drie jaar kelderrust. De zacht schuimende, bleke sprankler biedt behalve een knisperende frisheid ook fruitige elementen (waaronder partjes grapefruit en peer) plus een snufje specerijen. Adviesprijs €20,95, verkoopinfo via www.dgswijn.nl.
 • Dezelfde importeur voert bovendien de in een prachtige designkelder bereide Rotari Cuvée 28+ rosé, een zacht oranje getinte bubbelwijn die de vergelijking met duurdere soortgenoten uit Frankrijk probleemloos kan doorstaan – maar veel minder kost, namelijk meestal ongeveer €15. Zijn smaak is beschaafd en zacht schuimend, de zuren zijn prettig, het voornamelijk rode fruit is vriendelijk. Voor deze op de Champagne-manier vervaardigde Trento werden Champagne-druiven gebruikt, chardonnay (70 procent) en pinot noir. Voorts rustte de wijn zo’n 28 maanden op zijn (tweede) gistingsbezinksel, wat zijn kwaliteit mede verklaart.
 • Nog een mousserende rosé-van-niveau komt uit de Duitse Pfalz: de bleek oranje getinte Von Bühl Spätburgunder Rosé Brut 2013, opwekkend fris, sappig en rood fruitig. De groep www.lesgenereux.nl, waaronder www.josbeeres.nl, rekent hiervoor €24,95.
 • Zo mogelijk nog wat frisser smaakt de elegante Oostenrijkse, eveneens bleek oranjekleurige Graf Hardegg Rosé Brut 2010. Hoewel daarin tegelijk rijpe tonen aanwezig zijn (dankzij de drie jaar kelderrijping), alsmede fruit van rode vruchtjes plus bessen. Behalve pinot noir werd hiervoor de typisch Oostenrijkse blauwe zweigelt gebruikt. Prijs €21,85 bij www.imperialwijnkoperij.nl.
 • Een fraaie bubbelwijn uit Trento is de Oro Rosso Dosaggio Zero Voor de betere mousserende wijnen hebben de basiswijnen altijd een hoog zuurgehalte. Dus als je vlak aan het eind van de bereiding geen ‘dosage’ ofwel suikersiroop wilt toevoegen, kan de wijn alleen zachter, aangenamer worden gemaakt door hem extra lang op het bezinksel van zijn tweede (fles)gisting te laten liggen. Dit gebeurde met deze van alleen chardonnay gemaakte wijn – die maar liefst vijf jaar kelderrust kreeg. Zo ontstond een mooi, loepzuiver product met minuscule belletjes en een elegante, pittig frisse smaak die schakeringen heeft van fris citrusfruit en een hint van groene appel. Feest in het glas. Te koop voor €19,75 bij www.bevino.nl.
 • Een Catalaanse niet-Champagne die 91 Parker points kreeg, dat is een Cava, de Gramona Imperial Gran Reserva 2010. De vierde en vijfde generatie van de familie Gramona stelde ‘m samen uit 50 procent xarel.lo (regionaal ras), 40 macabeo (Spaans wit) en 10 chardonnay. Voorts verbleef hij meer dan drie jaar op zijn gistingsbezinksel. De enigszins blanke wijn bezit enerzijds een bescheiden mousse en een zachte fruitigheid, anderzijds een frisse elementen, gecompleteerd door wat notigheid. Fles €24 bij www.qvselect.nl.
 • In Frankrijk zou men het een Blancs de Blancs noemen, de Castillo de Perelada Brut Nature 2012. Want deze kostelijke, beschaafde Cava, die schakeringen biedt van bladgroen, specerijen en frisse citrus, werd gecomponeerd uit drie witte druivenrassen en vervolgens een jaar gelagerd. Prijs €16,90 bij www.noordmanwijn.nl.
 • De Oostenrijkse Bründlmayer Brut vormt een vaste waarde. Deze bubbel smaakt levendig fris en naar allerlei soorten fruit – wat direct te danken is aan de rijke druivenmix. Willi Bründlmayer stelde zijn bruisende Brut namelijk samen uit 40 procent blauer burgunder (ofwel pinot noir en 30 chardonnay), aangevuld door grüner veltliner, pinot blanc en pinot gris. De kwaliteit komt heel dicht in de buurt van een goede Champagne, de prijs benadert die van een doorsnee Champagne, te weten €31,80. Zie www.imperialwijnkoperij.nl.
 • In de gezaghebbende Platter’s Wine Guide werd hij met vijf sterren bekroond, de van alleen chardonnay vervaardigde Cederberg Blanc de Blancs Brut 2010. Deze onderging een maand of vijftig kelderrust en is opwekkend van karakter, met nuances van o.a. frisse citrus, waaronder grapefruit, citroenrasp en subtiel nootje. Voor €21 vind je ‘m bij www.josbeeres.nl en andere leden van www.lesgenereux.nl.
 • En om zelfs de meest verwende wijnliefhebber te verrassen zou je een ‘sparkling wine’ kunnen schenken uit…Engeland, de Gusbourne Blanc de Blancs 2010 die helemaal in de stijl van een hoogwaardige Champagne werd vervaardigd van chardonnay. Dit op een domein met 62 hectare in Kent en West Sussex. De wijn heeft weinig alcohol (11,9 procent) maar wel veel smaak, met lekker wat mild fruit, witte vruchten plus citrus, een botertje, een toets van brioche en aangename zuren. Niet alleen zijn kwaliteit, maar ook zijn prijs heeft het niveau van een superieure Champagne, namelijk €58,50. Bij www.englishwines.nl.

Hubrecht Duijker
Vinpressionist

Hubrecht Duijker

Anderen lazen ook

Overzicht open dagen Nederlandse wijngaarden 2023

15 augustus 2023

Hieronder vindt u een overzicht van de Nederlandse wijngaarden die open zijn in de verschillende weekenden van september 2023. ***...

Overzicht open dagen Nederlandse wijngaarden 2022

12 augustus 2022

Hieronder vindt u een overzicht van de Nederlandse wijngaarden die open zijn in de verschillende weekenden van september 2022. ***...

Een mooi chique wijnglas met een lange poot, hij zit er niet voor niets.

22 juni 2021

Je kent ze wel, de prachtige wijnglazen op een mooie lange poot. Van het rode wijnglas vaak nog hoger dan...