16 januari 2020

6 tips voor een geslaagde wijnreis!

Voor de meeste vakantiegangers is een vakantie pas echt geslaagd als je naast het ontdekken van bezienswaardigheden en leuke plekjes ook kan genieten van lekkere wijnen. Wanneer u interesse heeft om tijdens uw vakantie wijngaarden te bezoeken en wijn wilt proeven of kopen, dan is een wijnreis iets voor u. Hieronder tips voor een geslaagde wijnreis in Europa.

Welke plekken in Europa zijn geschikt voor een wijnreis

Wanneer er aan wijn wordt gedacht denken we vaak aan Frankrijk. Natuurlijk heeft het land een rijke wijngeschiedenis. Echter als we per land kijken naar de op oppervlakte aan wijngaarden, is Spanje de lijstaanvoerder, gevolgd door Frankrijk, Italië en Portugal. Door de grote oppervlakte aan wijngaarden zijn deze landen uitermate geschikt voor een wijnreis. Deze landen geven u een divers aanbod aan château en bezienswaardigheden. Maar de grootste betekent niet automatisch de beste als het gaat om wijnproductie. Onze keuze voor Frankrijk is mede bepaald door de rijke wijngeschiedenis die het land kent. Daarnaast speelt beleving bij een vakantie ook een rol. Frankrijk heeft naast wijn veel te bieden: een mild klimaat met veel zon, schitterende nautische omgevingen en natuurlijk het savoir vivre van Frankijk.

Waar zijn de wijn regio’s in Frankrijk

Frankrijk kent 14 verschillende wijnregio’s namelijk: Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Corsica, Elzas, Loire, Provence, Languedoc-Roussillon, Rhônevallei, Zuidwesten, Beaujolais, Côtes de GascogneCôtes du Rhône. In deze blog bespreken we regio één ‘Bordeau’ van de wijn regio’s, omdat deze regio bekend staat als de regio met de beste wijnen.

Bordeaux

De streek Bordeaux wordt ook wel de hoofdstad van de Franse wijnen genoemd en staat bekend als de maatstaf voor kwaliteit. De wijnstreek ligt aan de Atlantische kust en aan de rivier Gironde.  Het gebied bestaat uit meer dan 100.000 hectare aan wijnvelden en dat is terug te zien in het aantal wijnbedrijven die deze streek herbergt. Bezoekers kunnen hier veel leren over de eeuwenlange wijnproductie.

Wanneer u Bordeaux bezoekt raden wij wijnliefhebbers een bezoek aan deze 3 Château aan:

Château La Tour de By in Bégadan, Bordeaux

Dit is een van de beroemdste wijn château in de wereld en er wordt misschien wel de beste wijn van Bordeaux geproduceerd. Midden in de wijnvelden staat een toren die u mag beklimmen. Vanaf de toren is er een geweldig uitzicht over de wijngaarden en de Gironde. Daarnaast grenst er aan deze wijngaarden een authentiek kasteel. Het kasteel kan het hele jaar gratis worden bezocht. Binnen in het kasteel worden er rondleiding over het wijn proces gegeven en mag er natuurlijk wijn worden geproefd.

Château Lafite & Château mouton-Rothschild Rothschild  

Château Lafite Rothschild beschikt over 103 hectaren aan wijngaarden en is als één van de enige gebieden geclassificeerd als ‘premier grand cru’. Het château beschikt over een 18deeeuws kasteel. Het château ligt tegen een ander wijngoed van de familie Rothschild aan: Château Mouton-Rothschild. Deze twee château staan voor kwaliteit en de werkwijze is uniek. De kelders, het productieproces en natuurlijk de wijnen. Alles staat voor kwaliteit. En vergeet vooral niet de adembenemende omgeving. Tip: reserveer vooraf een rondleiding, het liefst zo vroeg mogelijk

 Wanneer is het de beste tijd voor een wijnreis?

Het zomerseizoen en de maand Oktober zijn de beste maanden voor een wijnvakantie. In de zomer is de kans op zonnig weer het grootst en zijn de wijnvelden het mooist. De struiken hangen vol met gekleurde druiven en de bladeren zijn prachtig groen. Echter staat Oktober bekend als de wijnmaand, in Oktober worden de druiven geoogst en wordt de wijn gebotteld.

Hoe kunt u op wijnreis gaan?

Individuele reis: De grootste voordelen bij een individuele reis zijn vrijheid en flexibiliteit. Er kan worden gekozen om samen met het gezin of op eigen gelegenheid door de Franse wijngaarden te gaan wandelen of fietsen. Hierdoor heeft u volledige vrijheid over wanneer en welke wijn château worden bezocht.

Groepsreis: De grootste voordelen van een groepsreis zijn het gemak en de gezelligheid. Een reisbureau selecteert château die worden bezocht. Vaak zijn deze groepsreizen all-inclusive. Daardoor hebben de passagiers een relaxte vakantie, waarbij ze zelf niks hoeven te regelen. Tijdens een wijnreis heeft u de volgende mogelijkheden om u te verplaatsen, namelijk;

Bus / auto: Het grootste voordeel van reis per auto of bus is dat de passagier bij het hotel of bezienswaardigheid wordt afgezet. Dit bespaart tijd. 

Zeilen: Een andere manier van reizen die de overweging waard is. Zeilen geeft namelijk het optimale vrijheidsgevoel en de kans om op ongerept natuurschoon. Meer voordelen van een zeilvakantie zijn dat het vervoer per schip milieuvriendelijk is en plaatsen bereikt worden die niet zijn weggelegd voor de grote massa.

Wijnreis Bordeaux

Op 21 juni tot en met 29 juni verzorgt Hollands Glorie op het imposante schip  ‘’ Tallship Thalassa’’ een wijnreis door de streek Gironde in Frankrijk. De streek Gironde is gelegen in het zuidwesten van Frankrijk en heeft veel te bieden: een mild klimaat met veel zon, een schitterende nautische omgeving en natuurlijk het savoir vivre van Frankijk.  Combineer een mooie cruise aan boord van Thalassa met het goeds dat Frankrijk u te bieden heeft. Bekijk de website voor meer informatie: www.hollandsglorie.nl

wijn.nl

Anderen lazen ook

Overzicht open dagen Nederlandse wijngaarden 2023

15 augustus 2023

Hieronder vindt u een overzicht van de Nederlandse wijngaarden die open zijn in de verschillende weekenden van september 2023. ***...

Overzicht open dagen Nederlandse wijngaarden 2022

12 augustus 2022

Hieronder vindt u een overzicht van de Nederlandse wijngaarden die open zijn in de verschillende weekenden van september 2022. ***...

Een mooi chique wijnglas met een lange poot, hij zit er niet voor niets.

22 juni 2021

Je kent ze wel, de prachtige wijnglazen op een mooie lange poot. Van het rode wijnglas vaak nog hoger dan...