4 Jun

Nederlands Kampioenschap blindproeven 2023

Ceciliakapel van het Klooster Cenakel
Kontakt der Kontinenten, Soesterberg

Voor professionals

Op zondag 4 juni 2023 vieren we het eerste jubileum van het NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, traditiegetrouw in de Ceciliakapel van het Klooster Cenakel, onderdeel van Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten te Soesterberg.

Voor de vijfde keer in zes jaar buigen 25 teams met elk 4 proevers zich over 12 wijnen, waarvan ze de herkomst en samenstelling zo gedetailleerd mogelijk moeten bepalen. Het winnende team zal  Nederland vertegenwoordigen tijdens het WK in Frankrijk op zaterdag 14 oktober 2023 bij Château Sainte Roseline in de Provence.

Deze jubileum editie van het NK Blindproeven verdient uiteraard extra aandacht en daarom worden alle deelnemers die dag niet alleen vergast op een uitdagende wedstrijd, maar ook op een boeiend doorlopend programma met wijnen, wijnaccessoires en andere verrassingen. Daarnaast biedt Nijhuis Consultancy & Services alle proevers een exclusieve proeverij aan met wijnen uit Bolgheri, één van de meest beroemde Italiaanse wijnregio’s.

In samenwerking met het Consorzio tutela Bolgheri e Bolgheri-Sassicaia DOC, wordt een zittende proeverij gehouden die qua omvang en inhoud beslist uniek mag worden genoemd. Zelden waren deze wijnen voor zoveel professionele en semiprofessionele liefhebbers te proeven, zeker niet in Nederland en zelden in andere landen.

Om Nederlandse connaisseurs kennis te laten maken met meerdere wijnhuizen uit dit prestigieuze wijngebied, komen naast de wijnen die tijdens de zittende proeverij worden geproefd, ook andere wijnen op tafel tijdens het doorlopende programma. Namens het Consorzio is direttore Riccardo Binda aanwezig om beide presentaties te begeleiden. Hij zal ook samen met ondergetekende (één van de allereerste wijnschrijvers ter wereld die deze regio bezocht) de zittende proeverij presenteren.

Ook zeer vereerd zijn we met de medewerking van Terry Priem, chef van restaurant STER in Rotterdam. STER serveert niet alleen fine dining, maar biedt haar gasten ook (als enige in Nederland) een extra wijnkaart, specifiek gericht op wijnen uit Bolgheri. Op het NK zal Priem enkele gerechtjes serveren tijdens het doorlopende programma én de zittende proeverij.

Het programma is dit jaar als volgt:

  • 30-11.30 uur: Ontvangst deelnemers
  • 30-14.00 uur: Wedstrijd NK Blindproeven/CONCOURS LE VIN EN DIRECT in de Ceciliakapel
  • 45-15.45 uur: Lopende proeverij in de Wintertuin
  • 45-17.30 uur: Zittende proeverij Bolgheri in de Ceciliakapel
  • 30-18.00 uur: Prijsceremonie

Heel graag vernemen we of jullie het NK ook dit jaar weer willen ondersteunen. Partners kunnen we een tafel aanbieden waar ze hun producten kunnen tonen tijdens het doorlopende programma. Onze partners en vrienden stellen we in de gelegenheid om producten ter beschikking te stellen voor onze prijswinnaars of de befaamde goodie-bags, altijd in goed overleg.

Om te bespreken hoe we elkaar ook dit jaar weer kunnen ondersteunen, verzoek ik jullie ons zo spoedig mogelijk te laten weten of en hoe we op jullie medewerking kunnen rekenen. In overleg vinden we beslist een manier die ons beiden tevreden zal stellen. Met genoegen stellen we alle partners en vrienden, ruim voor het NK, voor via onze media en alle communicatie.