2 Oct

COMPLEXITEIT IN WIJN – BEKEKEN VAN WIJNGAARD TOT WIJN

De Twee Marken
Trompplein 5
Maarn

Voor consumenten Voor professionals

Complexiteit. Het is een woord dat immer geassocieerd wordt met hoge kwaliteitswijn. De beste wijnen ter wereld zijn niet eendimensionaal of recht-door-zee, maar zijn genuanceerd, rijk aan facetten, laten zich niet in een paar woorden vatten. En ze ontwikkelen zich positief met flesrijping en blijven fascineren gedurende hun tijd in het glas; kortom, ze zijn complex.

 

Maar waar komt die complexiteit vandaan? En hoe kan die positief worden beïnvloed?
In een tweedelige presentatie met proeverijen zal Lars Daniëls MV die vragen onderzoeken en trachten te beantwoorden. Daarbij gaan we van wijngaard naar wijn. En bekijken we wat de invloed is van druivenrassen, terroir en allerlei aspecten van de vinificatie.
Geven bepaalde druivenrassen van nature complexere wijnen dan andere? Komen complexere wijnen vaker uit bepaalde klimaten? En van bepaalde bodems? Zijn wijnen van spontane vergisting complexer dan die vergist met behulp van voorgeselecteerde gisten? Hoe staan vergistingstemperatuur en -duur in relatie tot complexiteit? En hoe zit het met assemblage, rijping sur lie, opvoeding in hout en andere materialen? Wat doet tijd? En tenslotte, hoe neem je complexiteit in wijn eigenlijk waar?

Een complex vraagstuk dus, dat helemaal past bij het onderwerp. Maar we gaan niet alleen maar theorie doen, we gaan natuurlijk ook wijnen proeven die ons minstens tot verder nadenken moeten aanzetten. En misschien wel onze vragen kunnen beantwoorden.

Georganiseerd door de Verenigde Vinologen Nederland (VVN) i.s.m. Lars Daniëls MV.

Aanvang: 10.00 uur

Einde: 16.00 uur

 

Meer info en aanmelden via www.vinologen.net of deze link .