Databank Wijnimport  
(Wijn)cursus Databank  
Marktonderzoek  
HygiŽnecode  
ScriptiePrijs Wijn  
Etikettering  
Print deze pagina

< terug

Proef de zwoele zomer in uw glas

1 juli 2003P E R S B E R I C H T


Rotterdam, 1 juli 2003

Proef de zwoele zomer in uw glas!


Met de zachte en zwoele zomeravonden in het vooruitzicht, denken we alweer aan etentjes met vrienden in de tuin of op het balkon. Wat is er tenslotte gezelliger dan met zín allen in de buitenlucht genieten van een heerlijke maaltijd en dito wijnen? Vaak houdt de keuze van wijn op bij het hoofdgerecht, maar zo een zachte, zoete en fruitige dessertwijn uit de Roussillon maakt het etentje helemaal af.

De Roussillon: het zonnigste wijngebied van Frankrijk
De wijngaarden van de Roussillon bevinden zich in het zuidelijkste deel van het Franse vasteland, tegen de oostpunt van de PyreneeŽn aan, in het departement ďPyrťnťes OrientalesĒ. Vanwege deze ligging heeft Roussillon eeuwenlang als doorgangsgebied gediend tussen Frankrijk en Spanje, maar vanaf de 12e eeuw werd de wijnbouw in deze streek pas serieus ontwikkeld. Kenmerkend voor de Roussillon is dat het gebied de meeste zonuren van Frankrijk heeft, namelijk ruim 2500 uur. En dŠt proef je in de wijnen!

De specialiteit van de Roussillon: de Vins Doux Naturels
De wijngaarden van de Roussillon produceren naast de bekende rode, witte en rosť wijnen ook de zogenaamde Vins Doux Naturels (VDN). Deze wijnen zijn opmerkelijk zoet waardoor ze een zeer uitgesproken smaak hebben. Wie er voor het eerst een slok van neemt, denkt: is dit nu wijn of likeur? Toch zijn het wijnen.

Ze zijn zoet, omdat een belangrijk deel van de suiker uit de druiven bewaard is gebleven. In een vroeg stadium, tijdens het bewerken van de geplukte druiven, wordt namelijk wat alcohol aan de most toegevoegd. Hierdoor wordt het gistingsproces nagenoeg gestopt: de gistcellen raken met alcohol verzadigd, zodat ze hun werk niet meer kunnen doen. Zo blijft een groot deel van de suiker behouden, die anders verloren zou gaan. Ook is het hierdoor mogelijk om de wijn, net als port, langer te bewaren.

Daarnaast zijn ze naturel, omdat geen enkel ander product is toegevoegd om ze een bepaald aroma mee te geven. Door dit unieke karakter zijn deze wijnen bijzonder geschikt als begeleiders van desserts; van een kaasplateau tot een citroenbavarois! De volgende VDNís zijn verkijgbaar: Maury, Banyuls, Banyuls Grand Cru, Rivesaltes en Muscat de Rivesaltes.


Onverwachte kwaliteiten van de kok
Wel eens gemerkt dat sommige wijnen het gerecht lekkerder maken? Zelfs de minder goede keukenprins(es) zorgt met een VDN als dessertwijn voor een grand dessert. Zo kan een Maury of een Rivesaltes een perfecte aanvulling zijn op een mooi kaasplateau en gaat een koel glas Muscat de Rivesaltes uitstekend samen met vruchtendesserts. En, zoals de echte liefhebber misschien al weet, vormen Banyuls en chocoladedesserts een geweldig duo! Toch nog twijfels over de mooiste combinatie? De meeste slijters kunnen een uitstekend advies geven.

Om alvast wat ideeŽn op te doen:
CITROENTAART
IngrediŽnten:

Voor 300 gram korstdeeg
250 gram bloem
125 gram roomboter
1 ei
zout
25 gram suiker

Voor de vulling
2 eieren
120 gram poedersuiker
75 gram roomboter
3 citroenen

Zo maakt u de citroentaart:

v Kneed alle ingrediŽnten voor het korstdeeg tot een stevige deegbal
v Vet een taartvorm met een doorsnede van 25 cm in met boter
v Rol het deeg uit en bekleed hiermee de taartvorm
v Laat de roomboter smelten in een pannetje
v Vermeng de hele eieren met de suiker
v Voeg de gesmolten boter, het sap van 2 citroenen en de geraspte schil van een citroen daaraan toe
v Verdeel het mengsel over het deeg
v Verwarm de oven voor op 150įC
v Schuif de taart in de oven
v Bak de taart gedurende 30 minuten op 150įC

ł Voorbereidingstijd : ca. 20 minuten
Bereidingstijd : ca. 30 minuten

Serveren met een lekker glaasje Muscat de Rivesaltes en u zult een optimale zomeravond beleven!