Gouden hygiëneregels voor de wijnsector

De onderstaande hygiëneregels zijn bedoeld als een hulpmiddel, te gebruiken om een bedrijfsspecifiek voedselveiligheidsplan op te zetten. Dit laatste is een wettelijke plicht.

Werk netjes

  • Gebruik uitsluitend grondstoffen, die voldoen aan de gestelde eisen
  • Bewaar (en bereid) onder de juiste temperaturen
  • Houd eindproducten en grondstoffen gescheiden
  • Voer afval snel af

Persoonlijke hygiëne

  • Was uw handen en droog deze af met eenmalige (papieren) handdoekjes
  • Draag schone (bedrijfs-)kleding

Schoonhouden werkplek en gereedschap

  • Reinig en desinfecteer zo vaak als nodig
  • Houd ongedierte en huisdieren buiten

Inrichting van de bedrijfsruimte

  • De inrichting van de bedrijfsruimte dient overzichtelijk te zijn en eenvoudig te reinigen
  • De juiste materialen dienen gebruikt te zijn

Controleer en registreer

  • Leg bevindingen van binnengekomen goederen vast
  • Maak een schoonmaakplan en leg taken en verantwoordelijkheden vast

 

Hang deze regels op een voor ieder goed zichtbare plek.

Behorend bij Hygiënecode voor de wijnsector