9 februari 2016

Zelf wijn leren maken in Hilversum

Heeft u ook druiven in de pergola of tegen de schutting van uw tuin? Maar weet u niet precies hoe je die moet behandelen om er ook daadwerkelijk wijn van te kunnen maken?

Volgende maand begint op Wijngaard Zonnestraal, gelegen aan de Rading op de grens met Loosdrecht, een handige cursus die geïnteresseerde particulieren helpt om zelf wijn te maken. Gedurende het groeiseizoen, dat begint in maart, wordt onder leiding van de ervaren wijngaardenier Dik Beker aandacht besteed aan snoeien, aanplanten en loofwandwerkzaamheden: scheuten dunnen, opbinden, ontbladeren, trossen dunnen en oogst (inclusief de eerste fase van het wijn maken).

Wijnbouwer Alfred Visser verheugt zich er al op: ‘Het is weer een activiteit erbij, naast de dagbesteding die wij hier organiseren, de barbecues, proeverijen, fiets- en wandeltochten en andere activiteiten die wij hier houden of nog gaan ontplooien’, aldus de bevlogen Zonnestraalexploitant.

De bedoeling is dat de cursisten elke maand een dagdeel naar de wijngaard komen en daar, na een eerste korte theoretische inleiding, tussen de duizenden druivenranken praktisch kennismaken met de werkzaamheden die op dat moment in de wijngaard nodig zijn. De deelnemers kunnen ervaring opdoen met alle vijf op de wijngaard aanwezige druivensoorten, voor zowel rode als witte wijn.

Ook zal er aandacht zijn voor met name het snoeien van druiven die groeien langs bijvoorbeeld pergola’s en/of muren, zodat wijnhobbyisten meer kennis krijgen van de manier waarop je thuis wijndruiven behandelt. De cursus is eveneens geschikt voor mensen die in de toekomst een professionele wijngaard willen beheren.

Bron: dichtbij.nl