Jonge Spanjaarden lanceren blauwe wijn

5

Vergeet rode, witte of rosé wijn. Het nieuwe hippe drankje is de blauwe wijn Gik.

Op het eerste zicht lijkt het op curçao, maar het is wel degelijk wijn gemaakt van druiven. Het is een groep jonge Spanjaarden uit het noordwestelijke regio Bierzo dat ermee op de proppen kwam.

De makers zijn nog groentjes op het vlak van wijn maken. Het is een groep twintigers met verschillende achtergronden: sommigen zijn ontwerpers, anderen chemici of kunstenaars.

Het duurde twee jaar om de wijn te ontwikkelen. De Spandaarden werkten daarvoor samen met de universiteit van het Baskenland en Azti tichnalia, het voedingsonderzoek departement van de Baskische overheid.

De wijn is gemaakt van een mix van rode en witte druiven, waar anthocyanen, natuurlijke kleurstoffen die voorkomen in planten, en indigo pigmenten aan toegevoegd zijn.

Kleine revolutie

“We wilden een innovatief en gedurfd product maken om mee te zijn met een veranderende wereld. De wijnindustrie heeft nood aan een kleine revolutie”, zegt een woordvoerder aan Olive Press. De makers willen niet alleen tegen de schenen schoppen, ze kozen ook voor de blauwe kleur om wat het uitstraalt. Het staat voor innovatie, beweging en verandering.

De wijn spreekt vooral jonge mensen aan, die geen vooroordelen hebben en op zoek gaan naar nieuwe dingen. De makers hebben op hun website zelfs een playlist gezet met nummers die goed passen bij het drinken van een glaasje Gik.

De blauwe wijn met een alcoholpercentage van 11,5 procent wordt best fris geserveerd en is lekker bij sushi, nachos met guacamole, Tzatziki, pasta carbonara en gerookte zalm. Een fles Gik kost 10 euro.

Meer informatie: https://blauwe-wijn.nl.

Nieuwsoverzicht
5 reacties Plaats een reactie
 1. Waar is de liefde voor het vak en eerbied voor de druif…
  “De makers zijn nog groentjes op het vlak van wijn maken. Het is een groep twintigers met verschillende achtergronden: sommigen zijn ontwerpers, anderen chemici of kunstenaars.”
  10€ voor een fles!
  Ik zou eerder een normale goeie fles wijn kopen voor minder dan 10€ van wijnboeren die wél kennis vh vak hebben…
  Blijkt er in W Vl een restaurant te zijn die dit invoerd. ‘Geen chemische middelen’ beweren ze….
  Tja, het perzikaroma en de blauwe kleur van anthocyanen en indigo pigmenten, die komer er allemaal vanzelf in. Het feit dat 1 van de 20-tigers die niets van wijn kent er als chemicus er ook mee tussen zit, is louter toeval….
  Morgen groene wijn?…
  In elk geval zal ook deze hype (als het dat al wordt) snel overwaaien, en zullen de vele geïnvesteerde euro’s op het sterfhuis zijn.
  Op elk serieus drankenevent staan er elke keer weer nieuwe van zulke producten uit marketing- en niet kwaliteits-oogpunt, en die het jaar erop al weer lang vergeten zijn.
  Als de liberaalse partij hierin geïnteressseerd is, louter omdat het blauw is, zegt dat niet enkel genoeg over haar wijnkennis….
  Het erge is vooral dat dit weer zal verkopen omdat het ‘speciaal’ is, los van kwaliteit. En dat iedereen gelooft dat het natuurlijk is. Ze vergeten dat extractie van moleculen (kleur of smaak) uit natuurlijke producten uiteraard wel chemisch gebeurt, en dan maar beweren dat het 100% natuurlijk is en dat er geen chemie aan te pas komt….
  Of de kleur blauw en het perzikaroma nu wel of niet natuurlijk zijn, het is chemisch verkregen en hoort niet thuis in wijn.

 2. Het Spaanse wijnhuis santa margaritha heeft aantal maanden geleden een antwoord hierop gegeven om als eerste een versie uit te brengen van 100% chardonnay en natuurlijk.

  De wijn is sinds kort in nederland te verkrijgen bij o.a http://www.wijny.nl

 3. Zou overigens mooi zijn als er een nieuwe post komt, daar de Pasion Blue – blauwe wijn wel degelijk binnen de lijnen van de wijn vallen (gemaakt van alleen druiven ipv organische toevoegingen)

 4. Ongelooflijk hoe er op meerdere websites reclame wordt gemaakt voor blauwe ‘wijn’ terwijl er 5,5% alcohol in zit en dit technisch dus helemaal geen wijn is. Deze week een blauwe wijn geproefd waar ook duidelijk op het etiket staat dat het een ‘gearomatiseerde drank’ is. De smaak doet denken aan Dubbelfriss, van die kartonnen pakken uit de supermarkt.
  Heel snel vergeten dit en snel je geld aan een eerlijke WIJN besteden.

 5. Gelezen over “Blauwe Wijn” – Sterke marketing. Cullinaire journalisten worden omver geblazen door jeugdige overmoed en gratis proeverijen e.d..
  Mijns inziens kan het ook allemaal niet. Gelezen dat de wijn geproduceerd werd van chardonnay druiven. Een druivensoort zonder kleur in de schil.
  Zouden er blauwe druiven gebruikt worden – zoals vaker gedaan – dan zullen de kleurstoffen uit de schil in de zurige wijnomgeving onherroepelijk rood worden. Vraag het de apotheker om de hoek en vraag naar de lakmoesproef (werd vroeger op de middelbare school bij scheikunde vaak gedaan en uitgelegd)
  Rijst de vraag: hoe zuiver is dit produkt ? Met name denk ik aan het oostenrijkse Glycolschandaal. Ook dat was niet toegestaan, maar er vielen wel doden. Ook denk ik aan de blinden uit het tijdperk van Toulouse Lautrec die graag de populaire drank Anisette dronken (en blind werden).

Plaats een reactie

Plaats reactie