26 november 2015

Engeland fantaseert over wijn

Barley Wine uit EngelandZe zien zichzelf al lopen door het idyllische landschap van de Engelse heuvels, tussen de wijnranken door met een strohoed op hun hoofd, terwijl de zon hen toelacht. Het is vooral een romantische gedachte. Te romantisch waarschijnlijk. Maar toch zien Engelse het helemaal zitten. Landeigenaren en boeren weten van gekkigheid niet meer wat zij met hun grond aan moeten. Steeds meer van deze amateurs besluiten daarom wijnranken te planten, in plaats van appel -en peren bomen. Ze worden wijnboer en willen wijnen produceren. Het is het ongelukkige gevolg van het feit dat Engeland aan de weg begint te timmeren als serieuze wijnproducent. De wijnbouwers in spe worden daardoor aangemoedigd. En er zijn op dit moment genoeg mensen te vinden in de grote steden die willen investeren in deze groeiende business van het platteland.

 

Richard Balfour-Lynn is de eigenaar van de Hush Health Estate & Winery in Kent. Hij maakt zich zorgen om de mensen die zich vol overgave in de wijnbouw storten, zonder dat zij weten waar zij precies mee bezig zijn. Zeker in het zuiden van Engeland zijn de wijnranken gevoelig voor ziektes en schimmels, zoals meeldauw. “Deze mensen nemen nogal een risico”, vindt hij. Bovendien is er volgens Balfour-Lynn een verschil tussen het verbouwen van druiven en het maken van goede wijn. En goede wijs is nu net waar het allemaal om draait, of beter gezegd waar de industrie op draait.

Engeland begint hierin langzaam een beetje naam te krijgen met zijn ‘sparkling wines’. Maar, zo waarschuwt Balfour-Lynn, je moet daarom juist niet opeens gaan overproduceren. “Engeland neemt het op tegen kwalitatieve wijnen uit Frankrijk, Italië en Spanje. Als er een overschot aan wijnen in de supermarkten belandt en tegen bodemprijzen word aangeboden, kunnen we het wel vergeten.” Enkele boeren hebben al afgezien van hun eigen productie en verkopen hun druiven aan andere wijnmakers door.

Toch doen onze overzeese buren het vooralsnog goed. De diversiteit van het Engelse landschap biedt de wijnbouwers potentie om een grote verscheidenheid aan wijnen te produceren. Naast de amateurs die nu de markt betreden, zijn er afgelopen jaren kwalitatieve wijnhuizen opgericht die goede zaken doen.

 

clock-512

26 november 2015

download123  Bron: Slijtersvakblad, 63e jaargang, editie 6 – 2015