11 december 2015

Karel de Graaf Bourgogne-Agenturen bestaat 25 jaar

Econoom Karel de Graaf kwam in de jaren 70 bij toeval in aanraking met wijn toen hij docent Economie in Amsterdam was. In 1979 kwam hij voor het eerst in de Bourgogne en werd hij meteen gepakt door het Bourgogne-virus. Tijdens zijn carrière als uitgever van de door hem bedachte en inmiddels beroemde EXAMENBUNDEL werd hem gevraagd om Proefschrift op de rails te zetten. Dat deed hij samen met Ronald de Groot, waarmee hij in 1988 ook Perswijn oprichtte.

Meursault Narvaux 1993 middelgrote 2

Het bloed kroop waar het niet gaan kon en in 1992 besloot Karel zich te vestigen als agent in Bourgognewijnen. Het is vrij uniek dat je als wijnliefhebber bent begonnen, daarna een carrière als wijnjournalist hebt gehad en ook nog wijnhandelaar bent geworden. Hij begreep al snel dat je je in wijn moet specialiseren en niet zoals vele wijnhandelaren van alle wallen moet willen mee-eten. Inmiddels bestaat zijn agenturen-bedrijf 25 jaar. Toen hij in 1992 begon, werd hij door diverse wijnhandelaren uitgelachen: Bourgogne zou geen handel zijn. Om je rot te lachen!

Je kon de meeste wijnhandelaren toen en ook nu nog niet beschuldigen van een grote passie voor wijn!

In 1993 kreeg Karel de kans een perceel van negen ouvrées te kopen in ‘Les Narvaux’, een van de beste gemeentewijngaarden van het bekende Meursault. Het moge duidelijk zijn dat hij die kans met beide handen aangreep. Een mooie gelegenheid voor hem om zich echt te gaan verdiepen in wijnbouw en vinificatie. Zijn Meursault ‘Les Narvaux’ staat op wijnkaarten van restaurants als De Librije, De Bokkedoorns, het Amstel Hotel, Aan de Poel, Wolfslaar en Halvemaan.

Zijn oude liefde voor het fantastische product Sherry bracht hem ertoe om in 2000 agent te worden voor de oudste Sherrybodega: Delgado Zuleta uit Sanlúcar de Barrameda, een Manzanilla-specialist. In 2005 volgde hij in Jerez de la Frontera ook de opleiding tot Sherry-Educator (formador homologado del vino de Jerez).

Hoewel Karel, een vrij succesvolle oud-wielrenner, inmiddels AOW-trekker is geworden, is hij verre van een ingedutte ouwe knar. Hij schrijft dat toe aan de paar duizend witte en rode Bourgognes die hij elk jaar proeft. Geen industriële maar ambachtelijk gemaakte wijnen, waarmee niet gerotzooid wordt en met alleen de heel noodzakelijke toevoegingen. De Keuringsdienst van Waarde mag langskomen!!!!

Hij vertegenwoordigt momenteel een vijftigtal Bourgogne-producenten op de Nederlandse en Deense markt, geeft les over de Bourgogne aan diverse wijnopleidingen (o.a. het Begeleidingstraject Magister Vini, Winefield’s en Het Wijninstituut) en schrijft weer over wijn, uiteraard over de Bourgogne, in het wijntijdschrift Winelife. Karel is ook de initiatiefnemer van het examen voor Register Wijndocent. De veelvuldige beunhazerij in het wijnonderwijs (en de wijnhandel) is hem een doorn in het oog.