Feestdagen top-5 van Mariëlla Beukers

0

Oeps, mijn persoonlijke feestdagen top 5 voor wijn en spijs. Die werd mij door Wijn.nl gevraagd. Dat vergde even denken. Maar ik ben eruit. En diverse gerechten en combinaties zullen ook zeker dit jaar weer op het menu staan.

1. Om te beginnen, zo rond een uur of vijf ’s middags, een lekker hapje met een glas ijskoude manzanilla of fino. Deze lichte sherrytypes combineren heerlijk verfrissend bij mooie jambón, of een schaaltje olijven. Gewoon, pure smaken en genieten, terwijl je nog even verder leest in je boek.

2. Al jaren zijn wij thuis dol op spiesjes van hert en zwijn van onder de grill. Dit uiterst simpele voorgerecht, serveren we bij een koel glas mooie Riesling. Overigens kun je dit voorgerecht ook heel goed tot hoofdgerecht opwaarderen. Gewoon wat meer maken.

3. Als hoofdgerecht komt een ganzenstoofpotje op tafel. Zo zonde dat er weinig gans gegeten wordt in Nederland, je kunt er echt smakelijke dingen mee doen. De ganzenborst wordt in dit gerecht gemarineerd in Noord-Afrikaanse kruiden (ras al hanout). We hebben er twee succesvolle wijncombinaties bij: de prachtige rode Armeense Karasi van Zorah Wines  en een orange wine, de geweldige Amphoreus Malvasia 2011 van wijnmaker Evangelos Paraschos uit San Floriano, in Friuli Collio.

bolodemel KLEIN4. Mijn man maakt graag Christmas pudding. Maar sinds we twee jaar geleden het eiland Madeira ontdekt hebben, beproefd hij zijn bakkunsten op bolo de mel, een traditionele heerlijke cake met kruiden, noten en rietsuikerstroop. Hét perfecte recept hebben we nog niet gevonden, wel de perfecte wijn erbij: een Bual Madeira natuurlijk.

5. En gaan we dan naar Oud en Nieuw, dan plopt om 0.00 uur ook bij ons de champagne. Recent dronk ik de Taittinger Nocturne City Lights, een Sec die prima past op dat tijdstip. Ik durf er best een oliebol bij te serveren, want hij heeft een licht prettig zoetje. Een toastje met paté kan overigens ook. Persoonlijk viel ik bovendien wel een beetje voor het stijlvolle uiterlijk van de fles. Maar dat mag, toch?

Ik wens iedereen fijne feestdagen en heel veel goeds in het nieuwe jaar.

Noord-Afrikaans stoofpotje met ganzenborst
uit: Eerlijk, wild & duurzaam de gans opeten door Donald Buijtendorp en Ed van de Schootbrugge

Nodig voor 4 personen

800 gram ganzenborst in stevige brokken
1 el ras al hanout
3 tl (sinaasappel)peper
peper en zout
2 laurierblaadjes
2 a 3 dl ganzenbouillon (of kant-en-klare wildfond)
1 uitgeperste sinaasappel
3 el bloem
3 teentjes knoflook
4 tl grove rietsuiker

  • Snij de ganzenborsten in stevige brokken.
  • Kruid het vlees met de ras al hanout, zout en peper. Verpak het strak in huishoudfolie en laat het 24 uur in de koelkast marineren.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak het vlees mooi bruin.
  • Voeg dan de bloem toe en laat die even meebakken.
  • Blus of met hete bouillon of met de wildfond.
  • Voeg het laurierblad, sinaasappelsap en peper toe.
  • Laat op het kleinste pitje een uurtje of 2 stoven. Het vlees moet goed gaar zijn.
  • Haal het vlees uit de pan.
  • Laat de bouillon / fond voor de helft inkoken.
  • Strooi over het vlees de 4 tl rietsuiker, doorroeren en nog heel even laten doorgaren.

Serveren met couscous bijvoorbeeld.

Mariëlla Beukers

Blogoverzicht
Plaats een reactie

Plaats reactie